
Al meer dan tien jaar groeit Inspyrium als inspirerende eventlocatie in het hart van Boomkwekerij Ebben, een familiebedrijf dat sinds 1862 bomen kweekt. Maar ‘groei’ krijgt er de laatste tijd een extra dimensie. De moestuin, met op dit moment allerlei wilde soorten sla, mosterdblad, wilde rucola en ziltige monniksbaard, is het nieuwste groene hoofdstuk in hun verhaal. En die tuin is meer dan een leuke toevoeging: het is de belichaming van waar Inspyrium voor staat.
‘Bij Inspyrium willen we groen in de breedste zin van het woord vertalen’, vertelt Aik. ‘Om de groenbeleving hier op locatie te versterken, wilden we bekijken wat we nog meer konden doen. Een van de antwoorden daarop was deze visie doortrekken naar de catering. Het eten dat we serveerden bleef een externe schakel. Als we het echt goed willen doen, moeten we ook daar de cirkel rondmaken, besloten we. En van het een kwam het ander’, lacht hij. Zo gaat dat hier wel vaker!’
Inspyrium Flavours
Wat begon als een wild idee, is uitgegroeid tot een ambitieus project. ‘We wilden niet alleen een mooi verhaal vertellen, maar het dan ook echt gaan dóen’, zegt Aik. ‘We doen de catering nu dus intern. Dat is spannend, want goede catering is een vak apart. Maar het past bij hoe wij werken. We willen altijd dat extra stapje zetten, ook als dat betekent dat we even op nul beginnen.’ Zo ontstond Inspyrium Flavours, de cateringtak met een eigen huisstijl, geïnspireerd op fruitstickers en de rijen bomen en moestuinbedden op het terrein.
Van zaadje tot gerecht
De moestuin vormt het hart van die nieuwe aanpak. ‘We koken letterlijk van eigen bodem. De smaak van de tuin komt terug op het bord.’ Dat dat geen marketingverhaal is, mogen we zelf proeven. Recht uit de grond. Tuinder Rein experimenteert met allerlei bladgroenten, kruiden en cressen die allemaal hun eigen unieke smaak, uiterlijk en gebruiksmogelijkheden hebben. ‘We ontdekken gaandeweg wat werkt. Samen met chefs uit de regio bekijken we waar behoefte aan is. Dat pionieren past bij ons. Saai wordt het hier nooit.’
Daktuin, industriële hallen, glazen kassen en fruitbomen
‘Inspyrium is een ontzettend leuke plek met een gezonde dosis gekkigheid, veel creativiteit en echte kwaliteit,’ zegt Aik. ‘Voor ons geldt: ‘Het antwoord kan van alles zijn, maar geen nee. Zo werken we.’ En die houding zie je in alles. De daktuin, die ook dubbelt als showroom voor de kwekerij, toont dat je meer met een dak kunt doen dan een standaard sedumdak. In de indrukwekkende industriële eventhal wordt op het moment van bezoeken een tweedaags event voor de volgende dag opgebouwd. Compleet met glazen tuinderskassen als breakoutruimtes en een camping met kartonnen tentjes zodat de gasten kunnen blijven slapen. Een vervallen schuurtje in het nieuw aangelegde park vol fruitbomen werd omgebouwd tot een ruimte voor vergaderingen of misschien in de toekomst wel moestuinworkshops of livecooking.
Samen groeien met Inspyrium
De komende tijd wil Inspyrium de moestuin verder ontwikkelen tot een ecosysteem waarin restaurants, livecooking, workshops en events samenkomen. ‘Ik weet nog niet precies hoe het eruit gaat zien. Alle ideeën mogen even wortelen. En dat is juist mooi’, zegt Aik. ‘Wie weet staat hier ooit wel een sterrenrestaurant, draaiend uit producten uit onze eigen tuin’, lacht hij. Dat pioniersgevoel dat we nu hebben, is misschien wel het leukste aan alles.’
Dat het bij Inspyrium niet om een standaard locatie gaat, blijkt. Hier wordt niet alleen nagedacht over inspiratie, maar wordt het ook daadwerkelijk geplant, verzorgd, geoogst en geserveerd. ‘Als mensen nu met een gek idee komen dan zeggen we: laten we praten! En dan gaan we samen kijken hoe we het kunnen laten groeien.’