
Met zijn aanstekelijke energie en creativiteit geeft Pierre Wind dit culinaire weekend een extra dimensie: van oer-pannenkoeken met brandnetelstroop tot wentelteefjes bakken, hij neemt jong en oud mee in zijn eigen verrassende kijk op koken en proeven. Daarnaast zijn er kookdemonstraties in alle drie de tijdsvlakken en kunnen bezoekers diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. Verzamel de receptenkaarten die door het hele Museumpark verspreid zijn om thuis nogmaals van de historische lekkernijen te genieten. Tijdens deze culinaire tijdreis verwen je de smaakpapillen met smaken van eeuwen geleden. Ontdek hoe onze voorouders aten en ervaar in Archeon zelf hoe verrassend lekker dat nog steeds is - samen met Pierre Wind.
Proeven in de prehistorie
De reis begint bij de jager-verzamelaars, waar vis in een kuil wordt bereid. Daarna bewandelt men de tijdlijn van smaken en kan men proeven van prehistorische thee, zelf een broodje bakken op een stok en genieten van platbroden uit de leemoven met heerlijke hangop. Met een beetje geluk mag er geproefd worden van het speenvarken dat aan het spit draait in de IJzertijd.
Romeinse culinaire hoogstandjes
De Romeinen brengen verfijning in de keuken. Proef moretum en libum in de Domus, ontdek het knapperige crustulum bij de porticus van het badhuis en ervaar hoe soldaten zich voedden met garum, posca en zelfs een vroege variant van de hamburger. In het Triclinium eet je als een keizer en bij de tempel luister je naar verhalen over goddelijk eten. Tijdens het gladiatorengevecht maak je kans op de gouden bal – goed voor een smakelijke prijs van Pierre Wind!
Smullen in de middeleeuwen
In de middeleeuwen vullen stevige gerechten de magen. Proef de traditionele ayunne soppe (uienragoût met peperkoek), geniet van vers brood bij de bakker of ontdek de rijke smaak van linzenstoofpot bij de wever. In de kloosterkeuken kun je mosterd proeven of meekijken bij het bierbrouwen, en bij de visser staat zure haring klaar. Kinderen én volwassenen mogen zelf karnen om boter te maken of leren hoe middeleeuwse lekkernijen werden bereid.