7AM rond pilot sociaal vergaderen af met stageplek7AM rond pilot sociaal vergaderen af met stageplek
Back Back Nieuws

7AM rondt pilot sociaal vergaderen af met stageplek

12 maart 2019

Als mensen een beperking hebben, dan wil dat niet meteen zeggen dat er geen plek voor hen is op de arbeidsmarkt. Toch hebben mensen met een arbeidsbeperking vaak moeite om een baan te vinden. Philadelphia Werk & Begeleiding is een landelijke organisatie die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt op de arbeidsmarkt. Samen met 7AM en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseerden zij op 8 januari jl. een pilot bij 7AM voor 'sociaal vergaderen': drie cliënten met een verstandelijke beperking gingen een dag lang aan de slag bij 7AM op de vergaderlocatie. Alle betrokkenen waren zo enthousiast dat er nu een stageplek uit voort is gekomen voor een van hen.

Het kabinet wil dat mensen met een beperking zoveel mogelijk een baan bij een 'gewone' werkgever krijgen. Daarom heeft zij met organisaties voor werkgevers en werknemers de banenafspraak opgesteld: begin 2026 moeten er in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit heet de banenafspraak. Het kabinet heeft deze afspraak gemaakt met organisaties voor werkgevers en werknemers en de bedoeling is dat werkgevers ieder jaar zorgen voor een bepaald aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Wat is sociaal vergaderen?

Naar aanleiding van deze banenafspraak, ontwikkelde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het initiatief 'sociaal vergaderen' en Philadelphia geeft daar een praktische invulling aan. Het speciaal ingestelde team Sociaal Vergaderen zorgt ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking ondersteunend werk kunnen doen op vergaderlocaties voor bedrijven en instellingen. De werkzaamheden van de cliënten bestaan onder meer uit het ontvangen van de deelnemers, het aannemen van de jassen, het inrichten en afruimen van de vergaderruimte, het schenken van koffie, thee of andere drankjes en het verzorgen van de lunch, borrel of hapjes.

De pilot was een succes!

Aan de eerste try-out bij 7AM deden drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee. Deze try-out mag achteraf een succes worden genoemd en leverde zelfs een stageplek op voor een van de deelnemers, die 5 februari bij ons aan de slag ging. Op zijn eerste dag mocht hij meelopen in de keuken, om de kok te helpen bij het bereiden van hapjes. De komende weken zal hij vooral actief zijn in de bediening.

De toekomst is sociaal

Bij 7AM vergaderen vooral ministeries en die geven natuurlijk zelf ook invulling aan de banenafspraak. Sinds vorig jaar februari boeken de meeste ministeries hun vergaderruimtes via de intermediair Meetingselect. De contactpersoon van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is in gesprek met meerdere intermediairs om te kijken naar mogelijkheden om sociaal vergaderen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld door in het reserveringsysteem per vergaderlocatie een icoontje of vinkje weer te geven waar sociaal vergaderen mogelijk is. Dit moet ervoor zorgen dat sociaal vergaderen een reguliere optie wordt in het beschikbare aanbod en dat de kansen op de arbeidsmarkt van mensen met een arbeidsbeperking groter worden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!