Museum voor VolkenkundeMuseum voor Volkenkunde
Back Back Trends

5 culturele tips in Leiden

06 februari 2019

Van kunstenaars en wetenschappers tot vluchtelingen als de Pilgrims; Leiden ontving ze met open armen. Deze kenmerkende gastvrijheid is dan ook de reden, dat je je in deze oude Sleutelstad overal tegoed kunt doen aan kunst, kennis en cultuur. En nog steeds vinden talloze gasten hier dagelijks hun weg; tijdens een heerlijke stedentrip of een inspirerend, ontspannen zakelijk event. Om ook jouw gasten te laten genieten van de ontdekkingen van Leiden, geeft Events.nl je 5 tips voor culturele locaties.

Ontdek het geheim van de Mayflower Escaperoom in de eeuwenoude Pieterskerk Leiden

De monumentale Kerkmeesterskamer in de Pieterskerk Leiden is beschikbaar voor private dining, kleine vergaderingen of brainstormsessies tot 12 personen. Daarnaast is er nu ook een escaperoom: een interactief spel, waarbij een team in een kamer wordt geplaatst. Door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels moet het team binnen 60 minuten het geheim ontdekken. 

Het verhaal van de Mayflower Escaperoom gaat over conservator Ward Hopkooper, die bij zijn onderzoek naar de Pilgrims een groot geheim heeft ontdekt. Sindsdien heeft hij het gevoel dat hij gevolgd wordt. Ward Hopkooper is daarom dringend op zoek naar mensen die hem kunnen helpen bij het veilig stellen van zijn geheim. 
Meer info: mayflowerescaperoom.nl

 • De Kerkmeesterskamer in de Pieterskerk
  De Kerkmeesterskamer in de Pieterskerk
 • Bootjes en Broodjes
  Bootjes en Broodjes
 • Gedichten op Muren
  Gedichten op Muren
 • Young Rembrandt Studio
  Young Rembrandt Studio
 • Boeddhazaal in Museum voor Volkenkunde
  Boeddhazaal in Museum voor Volkenkunde

Varend door de grachten met Bootjes en Broodjes

Ontdek de mooiste plekjes van Leiden in vijftig minuten vanuit een elektrische sloep van Bootjes en Broodjes. Met kleine gezelschappen varen zij langs de mooiste plekken van de stad, die allemaal weer hun eigen, bijzondere verhaal kennen. De schippers van Bootjes en Broodjes vertellen er met verve over tijdens de rondvaarten. Wie graag zelf het roer in handen heeft, kan voor enkele uren of een hele dag een sloep huren. Vaar door de Leidse grachten of naar de prachtige Kagerplassen. Bootjes en Broodjes verzorgt verschillende arrangementen voor onderweg, van ontbijt tot diner.
Meer info: bootjesenbroodjes.nl

Wandeling langs muurgedichten

In Leiden zijn verspreid door de stad meer dan 100 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Dit project: 'Gedichten op Muren' startte in 1992 en werd in 2005 afgerond. Onder de gedichten, die voor iedereen bedoeld zijn, is meestal een bordje geplaatst met een Nederlandse en Engelse vertaling. Het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD ontwikkelden een website waarop alle muurgedichten, maar ook de verhalen en informatie over deze gedichten zijn verzameld. Zo’n honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers en andere poëzieliefhebbers deden uitgebreid onderzoek naar de dichters, spraken de gedichten in en ontwikkelden wandel- en fietsroutes. Tijdens de wandeling langs de muurgedichten komt u langs ongeveer 25 van de 101 muurgedichten van Leiden. De wandeling kan gemaakt worden onder leiding van een gids, maar is ook te downloaden op de website.
Meer info: muurgedichten.nl

Ontmoet leerling Rembrandt in de Young Rembrandt Studio

De schilder Rembrandt van Rijn is geboren en getogen in Leiden. In het atelier van leermeester Jacob van Swanenburgh aan de Langebrug 89 kreeg hij er verschillende verf- en mengtechnieken onder de knie. Hier is nu de Young Rembrandt Studio gevestigd. Bezoek deze unieke stop op de Leidse Rembrandt route en neem een kijkje in het leven van de jonge Rembrandt. In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je kennis met de jonge Rembrandt en de belangrijkste sleutelfiguren in zijn leven. Wat was het unieke talent van Rembrandt? Welke materialen gebruikte hij en hoe? Blik terug op de eerste 25 jaar van het leven van wereldwijd de beroemdste meesterschilder van de Gouden Eeuw: Rembrandt. De toegang is gratis.
Meer info: visitleiden.nl

Culturele verschillen en universele emoties in Museum voor Volkenkunde

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven, verschillen en zijn vaak cultureel bepaald. Wat ons verbindt zijn universele menselijke emoties. De objecten uit de collectie vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal. Verhalen over liefhebben, rouwen, vieren, versieren of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Een wandeling door het museum opent je blik op de wereld. Van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens. De verschillende zalen van Museum Volkenkunde zijn beschikbaar voor vergaderingen, congressen, presentaties, workshops, borrels en diners.
Meer info: volkenkunde.nl

Door > Saskia Leeuwis

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!