Glüh, Glüh, Glühwein bar
19 november 2019Mobiele wijnbar De Vrolijke Druif schenkt in de koudere wintermaanden niet alleen bubbels, rode en witte wijn, maar ook glühwein. Naar wens kan De Vrolijke Druif zelfs in z’n geheel als glühweinbar worden ingericht.
Rood, wit en alcoholvrij
Vanuit de glühweinbar wordt niet alleen rode glühwein geserveerd, maar ook een witte en een alcoholvrije glühwein. Zelfgemaakt, puur. Heerlijk om je even aan op te warmen als het buiten koud is.
Een eeuwenoud gebruik
De Romeinen dronken voor het eerst warme gekruide wijn in de 2de eeuw na Christus. Bij het veroveren van Europa verspreiden de Romeinen hun wijncultuur. Onderdeel daarvan was het drinken van warme wijn tijdens de koude wintermaanden.
Kersttraditie
Tot in de Middeleeuwen bleef warme wijn populair. Er werden vooral kruiden aan toegevoegd waarvan men dacht dat ze goed voor de gezondheid waren. Na verloop van tijd verloor warme wijn terrein, behalve in Zweden, waar men het glögg noemde. Tegen het einde van de 19de eeuw was het drinken van glögg een Kersttraditie geworden. En deze traditie verspreidde zich weer over Europa.
Variërende recepten
In Duitstalig gebied, waar het vooral geschonken wordt op Kerstmarkten, spreekt men van glühwein. Ook in Nederland is glühwein in de winter populair. De recepten variëren van land tot land, streek tot streek, maar de grote gemeenschappelijke deler zijn de kruiden als kruidnagel, kaneel, anijs. Citrusvruchten maken het helemaal af.
Goed artikel?
Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!