Schrijf geschiedenis in het Olympisch StadionSchrijf geschiedenis in het Olympisch Stadion
Back Back Locaties

Schrijf geschiedenis in het Olympisch Stadion

22 juni 2017

Met een eigenwijze ‘Amsterdamse aanpak’ mooie evenementen neerzetten.

Het Olympisch Stadion ligt op steenworp afstand van de A10, afrit Amsterdam Zuid. Eenmaal de afrit af richting Oud Zuid met de snelweg in je rug is de Marathontoren bij de entree van het Olympisch stadion direct in het zicht. Hier brandde recent nog in de nok het olympsch vuur. Wanneer je dichter bij het stadion komt bekruipt je het gevoel dat je de heilige grond slechts mag betreden als je er iets te zoeken hebt. Eenmaal geproefd van het stadion wíl je er iets te zoeken hebben.

Stichting Exploitatie Olympisch Stadion is samen met Bouwinvest eigenaar van het stadion. Vanuit de ontvangstruimte van hun kantoor kijk je direct het stadion in. De historie is voelbaar. Nieuwsgierigheid naar heden en verleden maakt zich bij binnenkomst direct van je meester. Hier streden ooit de eerste Olympische gladiatoren en zegevierden Ajax, het Nederlands elftal en andere Amsterdamse topvoetbalclubs. Lopend langs de Wall of Fame in de toegangspoort van het stadion - panelen hangen hier op de muren met de namen van Nederlandse Olympische gouden medaillewinnaars – geeft je direct het gevoel dat er iets spannends te gebeuren staat.  Het nummer ‘the eye of the tiger’ speelt zich af in je hoofd, alsof je het zelf bent die hier straks de heilige grond betreedt.  Eenmaal binnen maakt een sereen gevoel zich van je meester. Het stadion oogt strak, statig én overzichtelijk met name omdat het één ring met zitplaatsen heeft.

Making history together

Iets in het stadion te zoeken hebben is heel goed mogelijk. Voetbal was lange tijd sport nummer één in het stadion, maar dat is allang niet meer zo. De gouden plak van Dafne Schippers tijdens het EK Atletiek in 2016 was een absoluut hoogtepunt in de lange geschiedenis van het stadion en de beelden van het uitverkochte Olympisch Stadion gingen de hele wereld over. Het enthousiasme van het publiek, de media en de actieve breedtesportprogramma’s van de gemeente zorgden voor veel extra aandacht voor de atletieksport en voor een toename van het aantal leden van vele atletiekverenigingen. Ook atletiekvereniging Phanos, die in het Olympisch stadion huist, verwelkomde nieuwe leden: kinderen en hun ouders komen voor trainingen of wedstrijden wekelijks, soms dagelijks, in het stadion.

Denk bijvoorbeeld ook aan de Coolste Baan van Nederland. In 2014 werd voor de eerste keer een tijdelijke schaatsbaan in het stadion aangelegd, gekoppeld aan de Olympische winterspelen, alle Nederlandse Olympische schaatsers werden na terugkeer uit Sotsji hier gehuldigd. Op de ijsbaan werd als klap op de vuurpijl de NK sprint verreden. Een unieke gebeurtenis die volgend jaar op herhaling gaat: van januari tot en met februari 2018 kun je weer schaatsen op de Coolste Baan ín het stadion. Dit keer eindigt het spektakel met het WK allround: op 10 en 11 maart 2018 komt de internationale top in actie in Amsterdam.

Maar het kan ook zijn dat je je oma hebt aangemoedigd tijdens de Landelijke Rollatorloop. De loop wordt in september weer georganiseerd: een evenement dat zorgt voor verbinding en laat zien dat je ook met een rollator lekker sportief kunt blijven bewegen. Een van de vele voorbeelden van een leuke dag op Olympische grond. Of misschien was je bij het prachtige zomeravondconcert van Leonard Cohen of recent bij de derde editie van dance evenement Flying Dutch? De jaarlijkse TCS Amsterdam Marathon is een vaste waarde. Start en finish van de hardlopers vindt plaats vanuit en in het stadion: ruim 45.000 sporters uit ruim 100 verschillende landen nemen deel aan het evenement.

Evenementen die stuk voor stuk doordat ze in het stadion plaatsvinden een Olympische allure verkrijgen. En zeg nu zelf, voor de Flying Dutch worden 10 Top DJ’s ingevlogen die normaal bijna nooit in Nederland zijn. Nu zie je ze op hetzelfde podium op één dag! De diversiteit aan activiteiten maakt dat steeds meer mensen het stadion binnenkomen. 
'Er komen herinneringen bij: ''making history together'' is ons credo. We bouwen steeds verder aan een collectief geheugen van mooie herinneringen en bijzondere evenementen in het Olympisch Stadion', aldus Michelle Faasen, hoofd communicatie & marketing van Stichting Exploitatie Olympisch Stadion.

Zakelijke bijeenkomst in het stadion

Bedrijven kiezen voor het Olympisch Stadion om de historie, het kenmerk sport speelt zeker mee. Toch zijn er ook bedrijven gevestigd, het zijn er overigens 30 in totaal, die niets met sport van doen hebben. En dat geldt toch ook zeker voor bedrijven die er tot nu toe iets organiseerden. Deze bedrijven waren op zoek naar iets unieks. Rekening moeten houden met het feit dat het een monumentaal pand betreft neem je voor lief als je kiest voor het Olympisch Stadion voor joúw evenement. Je kunt je evenement helemaal op maat organiseren. Van kleine vergaderingen tot bijeenkomsten van maximaal 80 mensen in de grote zaal. In totaal telt het stadion 22.000 zitplaatsen. Evenementen op het veld zijn mogelijk van 2 tot maximaal 20.000 mensen.

Met name tijdens Olympische jaren heeft het Olympisch Stadion extra aantrekkingskracht. Zowel op bezoekers als op bedrijven: de zakelijke evenementen zijn groeiende. Ook daarbij is het heilige gras van het stadion vaak het middelpunt van de bijeenkomst: met inspiratiesessies, een ontbijt of een sportclinic op het veld begint de dag tenslotte echt goed. Aansluitend kan er gebruik gemaakt worden van de vergaderfaciliteiten. En wat te denken van een kleedkamerverhaal van een (olympische) topsporter. De mindset van een topsporter, de doelgerichte aanpak waar de passie vanaf spat, is mooi om een parallel mee te maken voor persoonlijke groei of voor de focus van het bedrijf.

Echt een bijzondere zakenrelatie ontvangen? Dan is zelfs de Koninklijke loge toegankelijk, met het mooiste uitzicht op het Olympisch Stadion. De perfecte plek voor een afsluitende BBQ na een intensief project, een borrel ter ere van de samenwerking of een personeelsfeest.

Tijdelijk paviljoen op de middenstip

In de maanden november en december verrijst voor het derde opeenvolgende jaar een tijdelijk paviljoen op de middenstip in het stadion. Vorig jaar vond hier het Sportgala plaats. Het paviljoen biedt plaats aan ca. 300 mensen. Een unieke plek om jaardiners of gala-avonden te organiseren om het jaar af te sluiten. Een op en top Olympische beleving vanuit het paviljoen door de glazen wanden is het stadion ‘by-night’ goed te zien.

De locatie

Het stadsleven is de afgelopen jaren naar het Olympisch Stadion toe gegroeid. Vroeger werd het omliggende gebied als desolaat omschreven. In 2005 en 2006 zijn er woningen gebouwd dicht op het stadion en is het Stadionplein recent gerenoveerd. Ook hier is hippe nieuwbouw gerealiseerd. Vlak voor de entree zijn nog twee panden in aanbouw waar onder andere horeca, een mobility center en sportmerk Under Armour een plek krijgen. Het gebied rond het stadion is intussen te beschrijven als levendig. Er is sprake van dynamiek tussen toeristen (die hun auto in de P&R van het stadion zetten, met een capaciteit van 450 parkeerplaatsen), bewoners en evenementenbezoekers. Het Olympisch Stadion onderhoudt strakke communicatielijnen met de buurt. Omwonenden voelen zich ambassadeur van het gebied.

Welkom in het stadion

Het exploitatieteam is een klein team van in totaal zeven medewerkers. Organiseren doen zij met het hart. Ze kennen de locatie en de mogelijkheden en houden erg van coproduceren: alle krachten bundelen en met een eigenwijze ‘Amsterdamse aanpak’ mooie evenementen neerzetten.

Het Olympisch Stadion verwelkomt u graag. Om samen geschiedenis te maken.

Door > Lilian Kuerten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!