Back Back Achter de schermen

‘Mensen op zoek naar een beetje geluk, geen gelukszoekers!’

08 oktober 2015

Deze blog is geschreven door Arjen Lemstra van EvenementContact. Samen met High Profile Events organiseert hij het ReddingsVestifal dat aanstaande woensdag, 14 oktober 2015, vanaf 18.00 tot 24.00 uur plaatsvindt in Studio’s Aalsmeer (inloop vanaf 17.00 uur). Een branchefeest, maar dan wel eentje met een benefiettintje (alle opbrengsten zijn voor het Rode Kruis).

Game changer
Ik heb een groot netwerk en ik heb een hart. En soms komt dat samen in een project. Drie weken geleden lag ik wakker en moest net als veel andere mensen denken aan dat kleine mannetje wat daar roerloos op het strand van Bodrum lag met z’n rode broekje en blauwe shirtje. Een game changer noemden ze hem.

Op maandag heb ik een mailtje rondgestuurd naar wat collega’s uit de branche of wij met onze kennis en ervaring iets konden betekenen voor de vluchtelingen. Hier werd enthousiast op gereageerd en samen met High Profile Events zijn we het idee uit gaan bouwen. Ik vind het hartverwarmend dat dan iedereen in beweging komt. Het resultaat is een benefietevenement op 14 oktober in Studio’s Aalsmeer: het ReddingsVestifal. Alle opbrengsten van deze avond gaan naar het Rode Kruis.

Waarom doen we dit?
En dan krijgen wij (EvenementContact, High Profile Events, Buro Barcode en Live Online Events) met grote regelmaat de vraag: ‘Waarom doen jullie dit als je er zelf niets aan overhoudt?’

En het antwoord is dan even simpel als de vraag: ‘Omdat wij met ons netwerk iets kunnen betekenen’. Dan is het zelfs je plicht om wat te doen als mens, als vader, als bewoner van deze planeet.

Schreeuwers
Een andere belangrijke drijfveer voor mij persoonlijk is om een tegengeluid te geven aan alle schreeuwers in Nederland met de PVV voorop. Al die geluiden zijn gebaseerd op maar één gevoel: ANGST.

Angst voor moslims, angst voor terreur, angst dat de straten zich kleuren met andere mensen.

Is Europa verloren?
Social media zijn een uitstekend middel om te schreeuwen en incidenten (vechtpartijen, plundering ergens in Duitsland, een verdwaalde IS soldaat) uit te vergroten tot een formaat dat je bijna denkt dat Europa verloren is.

Ik keur dit soort incidenten niet goed natuurlijk, maar probeer me als mens te verplaatsen in de huid van een vluchteling. Je bent gevlucht om je leven en dat van je gezin te redden, huis en alles wat je bezit achtergelaten, honderden kilometers gelopen, je leven geriskeerd op gammele bootjes en je laatste geld uitgegeven aan mensensmokkelaars, op zoek naar vrede en rust. En dan kom je eindelijk in het vijfde rijkste land van de wereld: Nederland.

Na een incheck in Ter Apel word je dan gebracht naar een gevangenis of kazerne bij een dorpje ver van alles vandaan, waar de mensen protesteren tegen je komst. Dan kan zelfs een kind begrijpen dat het af en toe fout gaat… dat emoties parten spelen.

Hartverscheurende verhalen in ‘Hotel de Koepel’
Ik ben voor vrije meningsuiting, maar vind wel dat men wat kieskeuriger mag kijken waar die mening dan op gebaseerd is. Om dat te ervaren, heb ik een bezoek gebracht aan de Koepel in Haarlem. De oude gevangenis, waar nu 450 vluchtelingen verblijven.

Het was de tweede dag dat bezoekers mee mochten en ik ben mee geweest met één van de bewoners. Overigens verboden terrein voor journalisten. De simpele reden: er wordt alleen maar negatief geschreven, omdat positief nieuws niet verkoopt!

Van de 1.250 mensen overleefden 1.180 de overtocht niet…
Ik heb gesproken met Allaa, die nu een jaar in Nederland woont, zeer gelukkig is met zijn Nederlandse vriendin en als tolk werkt. Hij zat een jaar geleden ook op één van de krakkemikkige boten (zie de foto) die we helaas te vaak in het nieuws zien. Een boot geschikt voor 100 personen, maar tijdens zijn overtocht konden er blijkbaar 1.250 op. Tussen Libië en Italië is de boot gekapseisd, omdat de mensen onder in het ruim stikten en naar boven wilden. 1.180 mensen zijn verdronken en Allaa heeft het met slechts 70 personen overleefd. Gered door een boot van het Rode Kruis.

Een andere man, half twintiger schat ik in (hij wil niet dat zijn naam genoemd wordt) was net aangekomen in Nederland. Zijn reis startte in oktober 2014! Hij maakte in Syrië filmpjes over de misstanden in dat land en werd hiervoor opgepakt en mishandeld, zijn vrouw meerdere malen verkracht. Vandaar ook zijn angst dat zijn naam genoemd wordt….

Nadat zijn huis (ja, een huis zoals jij en ik) compleet was verwoest door een bom van Assad, is hij gevlucht samen met zijn vrouw en slechts acht maanden oude dochtertje.

Wat zou je zelf doen?
Ik zag de ellende en het verdriet in zijn ogen. Zijn vrouw en kleine meisje zitten nog op de grens van Syrië en Turkije ergens in een kamp met een verlopen paspoort. Heeft hij ze in de steek gelaten? Nee, hij is hulp gaan zoeken in Europa. Zouden we dat niet allemaal doen?

En zo hoorde ik nog veel meer hartverscheurende verhalen. Gelukszoekers? Zeker niet, maar wel mensen op zoek naar nog een klein beetje geluk.

Luister dus alsjeblieft wat vaker naar je hart en laat je niet leiden door de schreeuwers in deze wereld. We kunnen heel makkelijk de wereld lelijk maken, maar met hetzelfde gemak ook mooier. Aan jou de keuze!

Bestel hier jouw ticket voor het ReddingsVestifal
Heb je nog geen kaarten besteld voor het ReddingsVestifal, maar wil je wel iets goeds doen, terwijl je ook direct kunt netwerken en elkaar kan ontmoeten tijdens een prachtig programma (met namen als Wende Snijders, Speelman & Speelman, GirlsLoveDJ’s, Gerson Main, Arie Koomen en vele anderen), bestel dan direct hier jouw kaartje! We zien en spreken jou heel graag aanstaande woensdag in Studio’s Aalsmeer!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!