ZZP Nieuws: komend kwartaal tien à twintig miljard voor bedrijven en zzp'ersZZP Nieuws: komend kwartaal tien à twintig miljard voor bedrijven en zzp'ers
Back Back Nieuws

ZZP Nieuws: komend kwartaal tien à twintig miljard voor bedrijven en zzp'ers

18 maart 2020

Het kabinet gaat het bedrijfsleven met tientallen miljarden ondersteunen vanwege de coronacrisis. Minister Hoekstra van Financiën liet dat gisteravond tijdens de persconferentie weten. De maatregelen gaan alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro kosten. Als de crisis aanhoudt, worden de steunmaatregelen verlengd.

Belastinguitstel

Bedrijven hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen, en de invordering stopt dan direct.

Zzp'ers

Bij zelfstandigen zonder personeel die in de problemen zijn gekomen vult de overheid het inkomen aan tot het sociaal minimum. De regeling voor zzp'ers gaat voorlopig voor drie maanden gelden. Het geld hoeft niet terugbetaald te worden en de vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt.

Noodloket met 4000 euro per bedrijf

Er komt een noodloket, waar de zwaarst getroffen bedrijven direct 4000 euro kunnen krijgen om de grootste nood te lenigen. Dat geldt voor getroffen sectoren, zoals de horeca, maar ook de reisbranche en de culturele sector.

Werktijdverkorting

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten.

Makkelijker lenen

Ook wordt het makkelijker voor bedrijven om geld te lenen bij de bank. De regeling waarbij de overheid garant staat wordt uitgebreid van 400 miljoen tot 1,5 miljard euro. Het maximale leenbedrag per onderneming wordt tijdelijk verhoogd naar 150 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken staat dan voor de helft van dat bedrag garant.

Bron: NOS

  • ZZP Nieuws: komend kwartaal tien à twintig miljard voor bedrijven en zzp'ers

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!