Zelfvoorzienend restaurant de Dyck uit Woubrugge pakt Groene MichelinsterZelfvoorzienend restaurant de Dyck uit Woubrugge pakt Groene Michelinster
Back Back Nieuws

Zelfvoorzienend restaurant de Dyck uit Woubrugge pakt Groene Michelinster

28 april 2023

Zelfvoorzienend Restaurant de Dyck, gelegen in Woubrugge werd zojuist tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren in het DeLaMar in Amsterdam, beloond met een Groene Michelinster. Met boerenverstand, Hollandse nuchterheid en een flinke dosis eigenwijsheid kiest de Dyck sinds het haar deuren opende in 2012 niet voor de makkelijkste, maar altijd voor de voor hèn enige juiste weg. De basis van dit restaurant dat het hele jaar door zelfvoorzienend is wordt gevormd door het voormalige akkerbouwbedrijf dat eigenaar en boer Reinier Kempenaar in 2003 van zijn ouders heeft overgenomen. 

Letterlijk van eigen bodem

Restaurant de Dyck ligt midden in de weidse polderomgeving van het Groene Hart. Van het begin werd gekookt met de oogst van de akkers, de boomgaard en de moestuin. Maar sinds de komst van chef Martijn Koeleman, die o.a. werkte bij La Provence in Driebergen en Restaurant Kasteel Heemstede in Houten, en fermentatie-expert Ruben Oosterhof in 2020 is die filosofie verder doorontwikkeld en is de kookstijl verschoven van klassiek naar meer experimenteel. Ook is de verhouding vlees/vis – plantaardig steeds meer richting plantaardig verschoven. Daarbij dankbaar gebruikmakend van de bij het bedrijf horende akkers en de in 2015 aangelegde moestuin, die inmiddels 5000 m2 groot is. Bijzonder is dat de Dyck het hele jaar rond 100% zelfvoorzienend is met groenten en kruiden uit de tuin. Dit is de 100% verdienste van moestuinpionier Janneke van Impelen (31). 

Goed voor elkaar

Telen met respect voor omgeving en natuur, niet meer nemen dan je nodig hebt en dat met zorg bereiden tot iets moois aan tafel, dat is wat voor de Dyck ‘Goed voor elkaar’ behelst. De Dyck wil verrassen en inspireren in harmonie met de natuur. In alles staat duurzaamheid centraal. Zo worden keukenrestanten gevoerd aan eigen varkens of naar de composthoop gebracht, heeft de indrukwekkende wijnkaart een begrenzing gekregen tot max 500 km en de menu-, wijn-, en bierkaarten worden gedrukt op bermgras. Daar houden de inspanningen niet op: van zonnepanelen en de onlangs geïnstalleerde windmolen, tot de ‘groene’ kleding voor de zwarte brigade. De Dyck hanteert een tijdlijn met circulaire ambities tot 2025 onder het motto: 'duurzaam is goed, maar circulair is beter'. Dit alles is niet onopgemerkt gebleven bij Michelin. Met een Groene Ster als dijk van een opsteker voor het team om met nog meer enthousiasme hun missie verder uit te dragen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!