Winter Wonderland in Archeon, waar verleden tot leven komt Winter Wonderland in Archeon, waar verleden tot leven komt
Back Back Locaties

Winter Wonderland in Archeon, waar verleden tot leven komt

11 december 2017

Archeon, de museumlocatie waar de geschiedenis tot leven wordt gewekt, staat van 23 december tot en met 7 januari in het teken van winterse activiteiten, shows en entertainment. Er is een Middeleeuwse goochelshow en er komt een mobiele ijsvloer, compleet met koek en zopie, warme chocomel en Glühwein. Geschikt voor eindejaars uitjes voor medewerkers. Kinderen kunnen natuurlijk ook mee. Bedrijven kunnen ook het weekend van 13 en 14 januari exclusief vastleggen voor een evenement in winterse sferen.

Het omvangrijke park van Archeon in Alphen aan den Rijn biedt allerlei aanknopingspunten om van een zakelijk evenement een historische gebeurtenis te maken. In Archeon komen de prehistorie, de Romeinse periode en de Middeleeuwen tot leven. De geschiedenis van 8000 jaar voor Christus (het Mesolithicum) tot het einde van de Middeleeuwen (de veertiende eeuw) is zichtbaar en tastbaar in 43 hutten, boerderijen en andere locaties op het park, waarin mensen wonen, leven en werken. Veel locaties zijn tevens geschikt voor vergaderingen, bedrijfsfeesten en teambuilding activiteiten.

Romeinse Herberg en Badhuis en middeleeuwse Klooster

Met name de Romeinse Herberg, het Badhuis en het middeleeuwse Klooster zijn bijzondere locaties voor zakelijke bijeenkomsten, maar ook voor thematische diners en feesten met zowel authentiek als modern entertainment. 'Archeon beschikt over unieke en de meest uiteenlopende locaties, die prima geoutilleerd zijn voor feesten en zakelijke evenementen,' vertelt Jack Veldman, directeur van Archeon. 'We beschikken over diverse zalen met een eigen, bijzondere uitstraling: ze zijn een natuurgetrouwe kopie van hoe het ooit was. Het middeleeuwse Klooster en de Herberg hebben een capaciteit van 400 personen. Ideaal voor veel bedrijfsfeesten. We faciliteren en organiseren feesten en evenementen vanaf 20 tot 1500 personen. We helpen graag met muziek, een thema, de aankleding en het programma. Bij teambuilding- en motivatie activiteiten bieden we begeleiding van vakbekwame en ervaren trainers. En we laten onze gasten graag kennismaken met heerlijke gerechten, bereid uit grondstoffen uit het Groene Hart. Zo kunnen bedrijven bouwen aan de toekomst door zich in Archeon te laten onderdompelen in het verleden.'

Goochelshow 'Het geheim van het Klooster'

Het omvangrijke terrein van Archeon biedt zowel ruimte voor activiteiten buiten als binnen. De mobiele ijsvloer is tot medio januari een aanvulling op de buitenactiviteiten van Archeon. Binnen, in het verwarmde Klooster, is er ander vermaak. Jannes de Goochelaar speelt de komende weken doorlopend de show 'Het Geheim van het Klooster'. Vermomd als een Middeleeuwse magiër betrekt hij het publiek bij de show. Qua mimiek en performance lijkt hij een beetje op de voormalige legendarische Engelse komiek Tommy Cooper. Aanvankelijk lijken zijn trucs op een stuntelige manier in duigen te vallen, maar uiteindelijk valt alles op meesterlijke wijze op z'n plaats.

De Schepen van Zwammerdam

Naast winterse activiteiten en shows valt er doorlopend van alles te zien en te beleven in het park. Bijvoorbeeld de restauratie van de Schepen van Zwammerdam. Dat zijn Romeinse schepen, die zijn opgegraven in de kern van Zwammerdam. Een beroemde vondst in de wetenschappelijke wereld. Romeinse schepen worden namelijk nauwelijks nog gevonden. Doordat het hout goed is geconserveerd, kunnen de schepen nu langzamerhand in elkaar gezet worden: een proces dat te zien is in Archeon. De bedoeling is om de schepen in de toekomst onder te brengen in een nieuw te bouwen Romeins Scheepvaartmuseum.

Graf van Wassenaar

In het Romeins museum is het Graf van Wassenaar te bezichtigen. Dat is een graf uit de Bronstijd, zo'n 3700 jaar geleden. Twaalf mensen – mannen, vrouwen en kinderen – zijn in dit graf te ruste gelegd, nadat ze door geweld om het leven waren gebracht, waarschijnlijk door overvallers. Een belangrijke vondst: de haksporen van bijlen, zwaarden en vuurstenen pijlpunten wijzen erop dat de samenleving in deze periode niet zo vredelievend was als voorheen gedacht. En in het Badhuis is een tentoonstelling te zien over de prehistorie. Een aanrader is daarnaast Villa Rijswijk. Dat is het museum van oudste vondsten, dat in 2011 is geopend door koningin Máxima. Jack Veldman: 'Als erkend museum behoort Archeon tot het materiële en immateriële erfgoed van Nederland. Particulieren en bedrijven kunnen hier in de sfeervolle weken van het oude jaar en in het begin van het nieuwe jaar genieten van lekker eten, schaatsen, shows, divers entertainment en van de reguliere tentoonstellingen. Ideaal voor bedrijven met meerdere vestigingen, want we liggen centraal in het land, op slechts 30 kilometer van Amsterdam en toch in een filevrij gebied.'

Door > Jan Jacobs

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!