Wetenschap, cultuur, geschiedenis, ontdekkingen: alles komt samen in LeidenWetenschap, cultuur, geschiedenis, ontdekkingen: alles komt samen in Leiden
Back Back Locaties

Wetenschap, cultuur, geschiedenis, ontdekkingen: alles komt samen in Leiden

28 februari 2020

Je zult als stad maar zijn uitgeroepen tot de European City of Science in 2022 en in dat jaar gastheer zijn van ESOF, het EuroScience Open Forum waarnaar meer dan 4500 internationale wetenschappers komen… Dan doe je als stad iets heel erg goed! Om de kracht, de mogelijkheden en het eventpotentieel van Leiden te tonen, organiseerde het Leiden Convention Bureau een inspiratiemiddag waarop diverse partners van het Leiden Convention Bureau zich presenteerden.

  • Stadsgehoorzaal
    Stadsgehoorzaal
  • Interactieve game
    Interactieve game
  • Rijksmuseum Boerhaave
    Rijksmuseum Boerhaave
  • Guido Marchena
    Guido Marchena
  • Breezaal
    Breezaal

Het Leids Continuüm

Volgens Yvonne Kret en Christianne Jaeger van het Leiden Convention Bureau is het geen toeval dat Leiden is verkozen tot European City of Science. Meer dan in andere steden komen in Leiden kennis en cultuur samen. Aan de hand van het Leids Continuüm lieten zij in de Stadsgehoorzaal in Leiden aan de ongeveer dertig evenementorganisatoren zien hoe in Leiden wetenschap, kunst en cultuur, geschiedenis, ontdekkingen en ontspanning onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn sinds de oprichting van de Leidse Universiteit in 1574 – de eerste in Nederland. Het continu onderzoeken door Leidse wetenschappers als geneesheer Herman Boerhaave, heeft bijvoorbeeld via de Hortus Botanicus - waar hij geneeskrachtige planten kweekte - geleid tot het Leids Universitair Medisch Centrum en het grootste Bio Science Park van Nederland.

Interactieve game

Marcel Benedictus, eigenaar van Bizon Events, koos ruim veertien jaar geleden voor Leiden als standplaats omdat hij vond dat Leiden zowel gemoedelijk als stads is, een vriendelijke uitstraling heeft en door de centrale ligging van alle kanten goed bereikbaar is. De evenementen die Bizon Events organiseert zijn vooral in samenwerking met lokale ondernemers en tonen daarmee andere kanten van Leiden dan de gemiddelde bezoeker van de stad te zien krijgt. Door middel van een door Bizon Events ontwikkelde interactieve game maakten de deelnemers vervolgens kennis met het historische centrum van Leiden dat, na Amsterdam, met 28 kilometer de meeste grachten van Nederland heeft.

Rijksmuseum Boerhaave, Europees museum van het jaar 2019

De interactieve puzzeltocht voerde de met tablets uitgeruste deelnemers naar een van de andere partners van het Leiden Convention Bureau, het Rijksmuseum Boerhaave. Dit museum is in 2019 uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar. Naast onder andere het Anatomisch theater en de eerste microscoop van Anthonie van Leeuwenhoek biedt dit museum veel interactieve en innovatieve bezienswaardigheden. Als bezoeker maak je als het ware een ontdekkingstocht door geschiedenis en wetenschap.

Crossovers in de Stadsgehoorzaal

Terug in de Stadsgehoorzaal benadrukte Nanette Ris, directeur-bestuurder van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal, het belang van de crossovers tussen muziek, kunst, wetenschap en workshops. Zij vindt dat de antwoorden van nu de vragen zijn van morgen en omgekeerd de vragen van nu de antwoorden van morgen. Volgens Ris gaat het erom dat we voortdurend op zoek moeten zijn naar iets wat we nog niet kennen en dat het de kern is van onze opdracht, zowel in artistieke als in commerciële zin. Dit sluit naadloos aan op het thema van ESOF ‘Science, the inexhaustible source of discoveries’ en het motto van Leiden: ‘Leiden, City of Discoveries’.

Leiderschap en muziek

In de grote zaal van de Stadsgehoorzaal, met nog twee grote en diverse kleinere zalen uitermate geschikt voor bijeenkomsten met een verschillend aantal deelnemers, gaf dirigent Guido Marchena vervolgens een workshop Leiderschap en Muziek. Deze workshop biedt organisaties een uniek perspectief op communicatie en organisatiestructuur. Het bijzondere aan deze workshop is dat de deelnemers tussen de musici van het symfonieorkest plaatsnemen en op die manier ervaren hoe positie, collectieve intelligentie, het interne netwerk en vormen van leiderschap van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat van een groepsproces.

Ontdekkingen op diverse vlakken

Na afloop van deze workshop konden de deelnemers in de prachtige Breezaal van de Stadsgehoorzaal al netwerkende kennismaken met de producten en dienstverlening van de andere partners van Leiden Convention Bureau, zoals de catering van House of Lords dat ambachtelijke kwaliteit en service laat terugkeren in moderne gerechten. Hier werd op een smakelijke manier duidelijk dat ‘Leiden, stad van ontdekkingen’ echt niet alleen op wetenschappelijke ontdekkingen slaat, maar zeker ook op het culinaire en culturele vlak liggen!

Door > Rob van Hilten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!