Wantrouwen van evenementenlocaties inzake stopzetting steunWantrouwen van evenementenlocaties inzake stopzetting steun
Back Back Nieuws

Wantrouwen van evenementenlocaties inzake stopzetting steun

03 september 2021

Ongeloof en boosheid. Dat is wat er op dit moment vooral heerst in de markt. Uit een Kamerbrief wordt duidelijk dat, zonder overleg met de (zakelijke) evenementenbranche, alle steun van de overheid per 1 oktober wordt stopgezet. De overheid geeft aan dat het een logisch moment is om te stoppen met de generieke steunmaatregelen. Evenementenlocaties denken daar anders over.

Henk Kroneberg en Vincent de Ridder, voorzitter en bestuurslid van de Dutch Venue Association, noemen het stoppen van de financiële steun en het laten doorlopen van de restricties onverteerbaar en niet uit te leggen. Er is geen enkel overleg geweest over het stoppen van de maatregelen en de impact die dat gaat hebben. Bedrijven uit de zakelijke evenementenbranche reageren geschokt op het nieuws van het stopzetten van de overheidssteun. Voor hen is er veel onduidelijkheid. Congressen, beurzen, meerdaagse meeting en andere zakelijke events worden maanden van tevoren gepland en organisatoren hebben geen zekerheid over het doorgaan van hun meeting of event in de toekomst. Zij zijn terughoudend en de overheidssteun gaf locaties de zekerheid dat zij niet om zouden vallen. In dit bericht laten we ondernemers van toonaangevende evenemen-tenlocaties aan het woord over de gevolgen van de besluiteloosheid van het kabinet voor hun bedrijfsvoering.

Brandbrief

Henk van Maanen, Van Nelle Fabriek - Rotterdam, initieerde 18 maanden geleden de eerste brandbrief aan de betrokken bewindslieden. Twee weken later spraken vertegenwoordigers van de evenementenbranche met Grapperhaus, De Jonge, Van Engelshoven, Keijzer en vele betrokken ambtenaren.

Hij kan zich goed verplaatsen in Den Haag. ‘Er zijn soms keuzes gemaakt onder zware omstandigheden. Die vallen voor de een goed uit en voor de ander soms ronduit slecht. Het belangrijkste is dat Den Haag zich blijft beseffen dat in de zakelijke evenementenbranche de tijd tussen het eerste gesprek met een potentiële opdrachtgever, het offertetraject en uiteindelijk de dag van het evenement zelf, lang is. Minimaal zes maanden, vaak een jaar of nog langer. In de horeca is dat bijvoorbeeld anders. Je geeft de barkeeper een paar euro en krijgt een biertje. Dat is een win – win situatie. Bij ons is de tijd van vraag tot levering van ons product en dus de betaling daarvan veel langer.’

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat alle betrokken ambtenaren en bewindslieden die op regelmatige basis met de vertegenwoordigers van onze branche spreken heel goed beseffen dat wij dus niet vanaf dag 1 als weer zonder restricties open mogen zomaar dat geld hebben. Ik ben ervan overtuigd dat Den Haag dit weet en dat hier gezamenlijk een passende oplossing voor wordt gevonden die recht doet aan onze branche die jaarlijks werk biedt aan duizenden mensen.’

Wij verdienen het vertrouwen

Vincent de Ridder, Kromhouthal - Amsterdam, pleit voornamelijk voor het zo snel mogelijk volledig openen van de zakelijke evenementenbranche zonder beperkingen. ‘De Fieldlab onderzoeken hebben aangetoond dat we alle soorten zakelijke evenementen op een veilige manier kunnen organiseren. Onze branche heeft het afgelopen anderhalf jaar heel constructief samengewerkt met de overheid en wetenschappers. We zijn uiterst flexibel, innovatief en begripvol geweest. Nu is het tijd dat onze branche weer echt aan de slag mag. Wij verdienen het vertrouwen van het kabinet’.

Ook Vincent benadrukt het belang van duidelijkheid over wat er bij de volgende stap op 20 september gaat gebeuren. ’We zien nu alweer dat opdrachtgevers aan het twijfelen zijn of ongeplaceerde evenementen door kunnen gaan de komende maanden.’ Omdat een evenement niet van de ene op de volgende dag gepland kan worden, is er duidelijkheid nodig. ’Het kabinet moet nu dat signaal geven zodat alle opdrachtgevers weer vertrouwen krijgen en evenementen gaan plannen’.

Unmute Us

Op 11 september staat er een nieuwe demonstratie gepland waarbij de evenementenbranche opnieuw de straat op gaat. Voorgaande keer waren er zeker 70.000 demonstraten aanwezig met 2.500 aangesloten organisatie. Aanmelden kan via unmute-us.nl. De participerende steden worden op een later moment bekend gemaakt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!