Waarom wel grote evenementen in België?Waarom wel grote evenementen in België?
Back Back Nieuws

Waarom wel grote evenementen in België?

01 september 2021

Sinds 13 augustus mogen in België massa-evenementen met 75.000 bezoekers georganiseerd worden onder de voorwaarde dat bezoekers volledig gevaccineerd zijn, een negatieve PCR-test kunnen voorleggen of hersteld zijn van een coronabesmetting. Zo waren er 12000 mensen per dag welkom op het Alcatraz-festival in Kortrijk en werden er 18000 mensen (verdeeld over drie dagen) ontvangen op het Paradise City Festival. Vanaf vandaag laat België bovendien een groot deel van de coronamaatregelen los. België doorliep eenzelfde stappenplan als Nederland, waarom dan nu deze verschillen?

Net als in Nederland werden er in België verschillende testevenementen georganiseerd. Ook werd er een Corona Safe Ticket (bij ons de CoronaCheckApp) in het leven geroepen en geldt er een stappenplan. Er is zelfs contact geweest met de onderzoekers van de Nederlandse Fieldlab Evenementen, liet Mieke van Gamberen van het Belgische Covid-19 Commissariaat aan NU.nl weten. ‘De Belgische evenementen- en cultuursector staat achter het beleid van de overheid.’ Door zich aan de vier pijlers – ventilatie, testen, hygiënemaatregelen en crowd management – te houden, staan in België de lichten op groen.

Ventilatie, testen, hygiënemaatregelen en crowd management

Tijdens indoorevenementen worden in België CO2-meters geïnstalleerd. Zodra de ppm-norm van 900 wordt overschreden, moeten organisaties maatregelen nemen. Ondanks de invoering van de CO2-meters blijven discotheken vooralsnog gesloten. In oktober hopen de discotheken op heropening.

Het Belgische Corona Safe Ticket toont net als de Nederlandse variant aan of een bezoeker gevaccineerd, getest of hersteld is. Het ticket geldt alleen in combinatie met een identiteitscontrole. Als hygiënische maatregelen gelden ook mondkapjes en desinfecterende gel worden in het openbaar vervoer naar de festivals en evenementen. Het Alcatrazfestival kon 20.000 mensen verwelkomen, maar moest daarvoor wel een testlocatie met aansluitend vervoer naar het festivalterrein organiseren.

Testresultaat en ID

 Hoe zuur ook, de conclusie is dat België veel heeft geleerd van het mislukte ‘openingsweekend’ in Nederland. Toen gingen er belangrijke dingen mis met vaccinaties, testbewijzen en ventilatie waardoor er extra veel besmettingen plaatsvonden. Er wordt in België nu extra gehamerd op de combinatie testresultaat en ID. ‘Als je aan de voorkant controleert, moet je dat heel ernstig doen. Enkel dan kun je fraude uitsluiten’, zegt Mieke van Gamberen. Ook werd de houdbaarheid van negatieve testresultaten ingekort, tot 48 uur en die van antigeentesten tot 24 uur en is de vaccinatiegraad met 69 procent boven de achttienjarigen in België hoog.

Nauw overleg met de sector die achter de aanpak staat, een open dialoog en een secure uitvoering doet de rest. ‘Als we dat met zijn allen heel secuur en voorzichtig blijven doen, dan kunnen we de risico’s beheersen’, daar is het Belgische Covid-19 Commissariaat van overtuigd.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!