Back Back Nieuws

Waarom vieren musicals hoogtij? Erwin van Lambaart geeft antwoord!

15 juli 2010

Op de redactie van High Profile ontvangen wij wekelijks berichten over nieuwe en bestaande musicals. Deze podiumkunst lijkt gemeengoed te zijn geworden voor alle lagen van de bevolking én voor alle branches, van bouwmarkten tot aan winkelketens en van telecomgiganten tot aan de overheid. Iedereen heeft zich weleens kostelijk vermaakt tijdens een avondje uit in het Fortis Circus Theater, Carré of het Beatrix Theater in Utrecht.

Erwin van Lambaart spreekt…
Is dit een verschuiving in live entertainment? Waarom vieren musicals hoogtij en is het ook nog eens aantrekkelijk voor de portemonnee? Die vragen stelde ik aan Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties.

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Foto: Muscial.blog

Hoe verklaar jij de populariteit van musicals in Nederland?
Zoals altijd zijn meerdere factoren nodig om iets tot een hoogwaardig succes te kunnen verklaren. Ik noem er drie:

1. Ik denk dat het de kwaliteit is die wordt herkend en erkend, met name bij Joop van den Ende Theaterproducties.

2. Wij zijn in Nederland van musicals gaan houden. Het is geen hype, sterker nog, het is de meest belangrijke podiumkunst geworden, met de hoogste bezoekersintensiteit ter wereld. Wij zijn Calvinistisch en nuchter, maar in het donker willen we best een traantje wegpinken. We kunnen beter genieten van het leven, en daar horen theater en musical ook bij. En we houden van muziek in Nederland. En dat is het bijzondere; de disciplines toneel, acteren, dans en zang komen bij elkaar om de emotie uit te vergroten.

3. We creëren een grote belangstelling en iedere zakenpartner wil daar natuurlijk graag van mee profiteren, en terecht. Een goede marketingcampagne nodigt mensen uit om te komen. Hoe hotter de productie, hoe meer men daar naartoe wil!

En is dat dan ook financieel aantrekkelijk voor bedrijven?
De kosten vallen heel erg mee. Natuurlijk krijg je kwaliteit en daar zit een prijskaartje aan vast, maar die is alleszins redelijk. Je krijgt de avond van je leven en ik durf te zeggen dat elk kaartje een herinnering voor het leven is, dat altijd stof tot gesprek oplevert. Als je dat afzet tegen 2 uur uit eten gaan, ben je in het theater minder geld kwijt voor 3 uur emotie en een grotere beleving.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!