aov
19 september 2024

Waarom je ook als evenementondernemer een AOV zou moeten hebben

Rubrieken

Als ondernemer in de evenementenbranche is het niet meer dan verstandig om je voor verschillende zaken te verzekeren. Een evenementenverzekering is om te beginnen nodig om de consequenties van annulering of aanverwante zaken te dekken, en natuurlijk wil je ook je apparatuur goed verzekeren. Daarnaast moet je als ondernemer in de evenementenbranche zonder meer ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben om claims rondom letselschade, materiële schade en financiële schade te dekken. Maar net als alle andere ondernemers moet je ook zelf voorzieningen treffen voor arbeidsongeschiktheid. We bespreken waarom je ook als evenementenondernemer moet investeren in die arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Geen wettelijke voorziening

Bij ondernemer hoort risico’s. Eén van die risico’s is arbeidsongeschiktheid. Waar een werknemer in loondienst recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering wanneer hij of zij niet meer in staat is om te werken, heb je dit vangnet als ondernemer niet. Dat vangnet moet je zelf creëren. De beste voorziening hiervoor is een AOV verzekering. In het geval van arbeidsongeschiktheid ben je dan verzekerd van een inkomen. Je kunt wel zelf een spaarpotje hiervoor aanleggen in plaats van een verzekering te nemen, maar als dat potje leeg is, heb je alsnog een probleem.

Letsel kan iedereen overkomen

Natuurlijk zijn er risicovollere werkomgevingen dan als ondernemer in de evenementenbranche. Mensen in de bouw of de industrie hebben die AOV verzekering misschien nog wel harder nodig dan jij. Maar ook het organiseren van evenementen kan fysiek belastend zijn, met lange dagen en zware tilwerkzaamheden. Daarnaast is het zo dat letsel iedereen kan overkomen. Een ongeluk zit een klein hoekje en hoeft niet altijd alleen maar op het werk te gebeuren. Ook thuis, tijdens het sporten of in het verkeer kun je slachtoffer worden van een ongeluk met letsel dat voor arbeidsongeschiktheid zorgt als gevolg. Daar ben je ook met een minder risicovol beroep niet immuun voor, maar je staat er als ondernemer wel alleen voor in zo’n geval. Ook jij hebt dus een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig.

Ziekte en burn-out

Het organiseren van evenementen kan stressvol zijn. Als dat te lang te zwaar is, kan het leiden tot een burn-out. Maar een burn-out of depressie kan ook om andere redenen ontstaan en je arbeidsvermogen sterk aantasten. Dan ben je als ondernemer behoorlijk in de aap gelogeerd. Denk niet dat het jou niet overkomt, want het kan iedereen overkomen. Net als ziekte, overigens. Je moet er niet aan denken, maar net als iedereen kun jij dermate ziek worden dat je niet meer in staat bent om te werken. Het laatste waar je dan zorgen over wilt moeten maken, is je inkomen. Daarom moet je vooruit denken en toch die AOV verzekering afsluiten, zodat je ellende op een later moment voorkomt.

Natuurlijk staat de arbeidsongeschiktheidsverzekering erom bekend dat hij prijzig is. Dat is ook niet onlogisch. Het gaat immers om je inkomen en het garanderen daarvan. De verzekering kan een wat pijnlijke hap uit je huidige inkomen nemen, maar als je in staat bent om een vooruitziende blik te hanteren, is het verstandig om ook na te denken over hoe het zou zijn om géén inkomsten meer te hebben als gevolg van letsel, ziekte of mentale problemen. Het afdekken van die risico’s zou het geld dat je er nu voor kwijt bent eigenlijk wel waard moeten zijn.