Voorkom misbruik van gestolen telefoonVoorkom misbruik van gestolen telefoon
Back Back Nieuws

Voorkom misbruik van gestolen telefoon

15 oktober 2019

In alle drukte die bij deelname aan een event komt kijken, is het heel goed mogelijk dat je minder alert bent op je smartphone. Je zult niet de eerste zijn die na afloop van een aangename zakelijke meeting vergeet zijn toestel mee te nemen. Geen probleem als de eerlijke vinder het gevonden voorwerp overdraagt aan de organisatie. Helaas is niet iedereen zo oprecht.

Toestel slecht beveiligen is vragen om problemen

Als je bijvoorbeeld pas ontdekt dat de telefoon kwijt is als je een tijdje later een ludieke boodschap op een WhatsApp social wall van het event wilt plaatsen, kan het letterlijk al te laat zijn om nog adequate actie te nemen. Is de telefoon niet goed beveiligd, dan biedt dat een oneerlijke vinder namelijk kans om er op meerdere verschillende manieren misbruik van te maken. Hieronder nemen we de belangrijkste veiligheidsmaatregelen door, waardoor een verloren toestel voor een oneerlijke vinder uiteindelijk een compleet waardeloos object wordt.

Goed beveiligen begint met een sterk wachtwoord

Het klinkt misschien als een open deur, maar de eerste stap om je smartphone goed te beschermen is door deze van een pincode of een wachtwoord te voorzien. Er zijn helaas nog steeds veel Android- en iPhone-gebruikers die die optie uit gemakzucht hebben uitgeschakeld. Wanneer een smartphone niet van een pincode of wachtwoord is voorzien, heeft in principe iedereen rechtstreeks toegang tot al je persoonlijke gegevens. Los daarvan geef je iemand met minder frisse bedoelingen dan ook alle gelegenheid om het toestel snel naar de standaard fabrieksinstellingen terug te zetten, zodat het terugvinden van het verloren apparaat een heel stuk lastiger wordt. Zorg er altijd voor dat het wachtwoord of de pincode waarmee je je telefoon beveiligt moeilijk te raden is. Varianten als 0000, 1234 of je geboortedatum zijn dus onverstandige keuzes.

Voorkom dat derden op jouw kosten bellen

Onderschat ook de misbruikmogelijkheden van je simkaart niet. Wanneer deze niet van een unieke pincode voorzien is (dus géén 0000), biedt dat volop mogelijkheden tot misbruik. Met alle financiële gevolgen van dien. Een oneerlijke vinder kan het gegarandeerd niets schelen dat je veel tijd in sim only vergelijken hebt gestoken om van de beste telecomdeal op je telefoon te kunnen profiteren. Met een simkaart zonder sterke pincode kan het gespuis probleemloos naar dure telefoonnummers en sms-diensten in binnen- en buitenland gaan bellen. Het gevolg is dan niet alleen dat je je telefoon kwijt bent, maar dat je aan het einde van de maand ook nog eens op een pittige telefoonrekening wordt getrakteerd.

Toestel op afstand deactiveren

Tenslotte is het ook mogelijk om alsnog gericht actie te ondernemen als je tot de ontdekking komt dat je smartphone verdwenen is. Veel moderne toestellen beschikken namelijk de ingebouwde optie om het apparaat op afstand te deactiveren. Die functie dient dan natuurlijk wel ingeschakeld te zijn. Volgens de boefproof-campagne van de Nederlandse overheid is dit de meest effectieve manier om problemen met een verloren of gestolen smartphone te voorkomen. Via de campagnewebsite wordt daarom voor heel veel verschillende telefoonmerken uitgelegd hoe die functie geactiveerd kan worden. Beschikt je telefoon niet over deze handige optie? Dan is er goede kans dat je met een apart te installeren app hetzelfde effect kunt bereiken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!