VIP-ervaringen op festivals - logisch of overbodig?VIP-ervaringen op festivals - logisch of overbodig?
Back Back Nieuws

VIP-ervaringen op festivals - logisch of overbodig?

10 augustus 2018

VIP-upgrades bij festivals zijn al jaren een ding op Amerikaanse festivals en concerten en ook op exclusieve oorden zoals het feesteiland Ibiza. In Nederland, en andere Europese landen, wint de VIP-experience op festivals aan populariteit. Ongeveer de helft van de 91 populaire Europese festivals die we tijdens het festivalseizoen 2018 (volledige lijst hieronder) recenseerden, boden een vorm van een VIP-pakket aan. Denk aan glamping, de mogelijkheid om lange rijen over te slaan of om toegang te krijgen tot speciale VIP-areas.

Wat doet het met de sfeer

De VIP-experience biedt potentieel een zeer lucratieve inkomstenstroom voor festivals en concerten. Sommigen beweren daarentegen dat VIP-upgrades een kunstmatige scheidslijn creëren die de egalitaire sfeer beïnvloedt. Van oudsher de kern van een festivalervaring. Voor festivals als Mad Cool vlakbij Madrid en TRNSMT in Schotland lijkt dit al te gebeuren. De grote, allen voor VIPS bestemde areas vooraan bij optredens bleven grotendeels leeg. Dat leverde ze een storm aan negatieve reacties op.

Vleugje luxe

Andere groepen - zoals millennials die over het algemeen liever hun geld spenderen aan unieke ervaringen in plaats van spullen - waarderen de mogelijkheid om een vleugje luxe toe te voegen aan hun festivalbeleving. Glamping op festivals is een immers een aantrekkelijker alternatief dan met je laarzen in de modder een tent opzetten. Het succes van VIP-pakketten / -upgrades in de VS en dus ook steeds meer in Europa en Nederland geeft zeker aan dat de vraag hoog is.

Wie meer wil weten over waarom luxueuze add-ons waarschijnlijk "here to stay" zijn en hoe ze je als festival het best in kunt steken, kan contact opnemen met Eventbrite, een wereldwijd platform voor ticketing en evenemententechnologie. 

Achtergrondinformatie:

VIP-upgrades maken gebruik van het verlangen van festivalbezoekers om zichzelf te verwennen met luxe ervaringen in plaats van materiële goederen. Volgens een Eventbrite-enquête geven drie van de vijf Amerikanen liever geld uit aan een luxueuze ervaring versus een luxeartikel en een gemiddelde Amerikaan besteedt $368 aan een speciale, eenmalige ervaring. Geen wonder dat VIP-pakketten al gemeengoed zijn op Amerikaanse festivals en concerten.

• Het Verenigd Koninkrijk heeft duidelijk de meeste VIP-festivals in Europa, met drie van de vier festivals (75%) die betaalde upgrades aanbieden, die meestal toegang tot VIP-areas omvatten.

• In Nederland bieden de meeste populaire festivals die we onderzochten (70%) VIP-arrangementen aan, die allemaal exclusieve kampeer- en accommodatie opties bevatten. VIP-entrees zijn hier minder populair en werden alleen aangeboden door vier festivals.

• In Duitsland biedt elk tweede festival VIP-upgrades, die meestal toegang tot VIP-areas (9/10 VIP-pakketten) en glamping-opties (6/10 VIP-pakketten) omvat.

• In Ierland biedt iets meer dan de helft (55%) van de populaire festivals die we hebben beoordeeld VIP-upgrades, meestal een vorm van glamping (5/20); slechts drie festivals boden toegang tot speciale VIP-areas.

• In België biedt 82 procent van de festivals (of 9 van de 11) die we hebben beoordeeld VIP-tickets aan. Zowel glamping als VIP-areas zijn populaire add-ons. Grappig detail: een Belgisch festival biedt als onderdeel van de VIP-experience ook beter sanitair aan.

Het meest exclusieve VIP-item op de markt in Europa, mogelijk de wereld, zou het Million Dollar Ticket kunnen zijn voor Iceland's Secret Solstice Festival, dat onder andere veel voordelen biedt zoals het gebruik van een privéjet en toegang tot een exclusief optreden in een slapende vulkaan.

Voor dit artikel zijn deze festivals zijn bekeken:

 

Nederland: Lowlands, Zwarte Cross, Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole, Awakenings, Mysteryland, Solar, Pinkpop, Indian Summer Festival, DGTL, Defqon, Decibel Outdoor, WiSH Outdoor, Dekmantel Festival, Amsterdam Music Festival, Dancevalley, Amsterdam Open Air, Milkshake Festival, Encore Festival, Woo Hah Festival

Belgie: Rock Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop, Graspop, Dour Festival, Extrema Outdoor Belgium, Laundry Day Festival, Alcatraz Festival, Lokerse Feesten, Les Ardentes, Voltage Festival

Duitsland: Rock am Ring, Hurricane, Nature One, Wacken Open Air, Lollapalooza, Melt, Splash, Highfield, MS Dockville, World Club Dome, Reeperbahn Festival, Chiemsee Summer, Echelon, Das Fest Karlsruhe, Deichbrand, Parookaville, Fusion Africa Festival Würzburg, Sonne Mond Sterne, Feel Festival

Verenigd Koninkrijk: BoomTown, Bestival, Creamfields, Boardmasters, Latitude, Camp Bestival, Download,
Houghton, The Great Escape, SW4, Green Man, Isle of Wight, Reading, Leeds, Lovebox, Wireless, Wilderness, Festival No 6, Parklife, TRNSMT

Ierland: It Takes a Village, Forbidden Fruit, Electric Picnic, Longitude, Castlepalooza, Body & Soul, Indiependence, Beatyard, All Together Now, Life Festival, Vantastival, Cowboys & Heroes, Live at the Marquee, Sea Sessions, Summer in the City, Groove, Knockanstockan, Another Love Story, The Summer Series, Kilkenny Roots Festival

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!