Vernieuwd ECC Leiden blijft verrassenVernieuwd ECC Leiden blijft verrassen
Back Back Locaties

Vernieuwd ECC Leiden blijft verrassen

24 juni 2021

Ergens begin dit jaar had de grootse heropening van het Event en Convention Center Leiden - kortweg ECC - zullen plaatsvinden. De ultieme gelegenheid voor huidige en potentiële klanten uit de branche om met eigen ogen de complete metamorfose van het complex te aanschouwen. Want dat is waar het team van ECC op heeft ingezet. ‘De naastgelegen hotelfunctie is afgestoten’, vertelt communicatiemanager Carine van Baars. ‘We focussen met onze vijfduizend vierkante meter grote accommodatie volledig op het hosten van congressen, vergaderen en evenementen.’ Die focus kreeg in het extreme vorm door alles compleet te strippen en opnieuw in te richten. Het resultaat is overweldigend. En, primeurtje, de metamorfose is nog niet klaar.

Persoonlijk

We say hi. De persoonlijke boodschap na de vorstelijke entree tot het ECC congres- en vergadercentrum Leiden, sluit naadloos aan bij de eerste impressies van het interieur. Huiselijk, sfeervol, gemoedelijk. Precies zoals je het je, weg van huis en toch met een gevoel van thuis, zou wensen. Recht vooruit de uitnodigende lounge met links de gangen naar de verschillende vergaderzalen. En rechts en voorin, comfortabele zithoeken, overdadig aangekleed met frisgroen en gestileerd belicht door design armaturen. Een lust voor het oog. ‘We hebben in coronatijd van de nood een deugd gemaakt. Omdat we dicht moesten, konden we de transformatie ook echt grondig doen’, legt marketing executive Danny Hartman uit. ‘Werkelijk niets is gespaard gebleven. Behalve onze blackbox van 1775 vierkante meter is alles kaal getrokken en opnieuw vanaf de basis opgebouwd.’ En, heel opmerkelijk, dat alles heeft het personeel volledig in eigen hand gehouden. ‘We hebben samen de inrichtingsplannen gemaakt, samen de stijl bepaald en ook samen het meubilair en de accessoires ingekocht.’ Waarna, voor zover dat bouwkundig verantwoord was, ook letterlijk de handen uit de mouwen zijn gestoken en ruimte voor ruimte is aangepakt.

  • Evenementenlocatie ECC Leiden
  • Evenementenlocatie ECC Leiden
  • Evenementenlocatie ECC Leiden
    Dames Dietz - Elisabeth en Marieke Dietz
  • Evenementenlocatie ECC Leiden

Beleving

‘Het waren voor ons, die gastvrijheid immers in het dna hebben zitten, natuurlijk geen gemakkelijke tijden. Maar de band binnen de crew is al ontwerpend en klussend wel super hecht geworden.’ Rode draad door het inrichtingsconcept is de industriële signatuur. Die komt terug in vloeren, kleur- en materiaalkeuze. Toch is nergens sprake van al te kille functionaliteit. Overal is rekening gehouden met de mogelijkheid om even terug te leunen. Is het niet achterin één van de 15 vergaderzalen waar knusse zithoeken zijn ingericht, dan kunnen gasten wel terecht in de comfortabele lounge groepen in de centrale lobby. Maar ook voor actief informeel contact aan tafels zijn daar verschillende opties voorhanden. Kers op de taart is in de herschreven visie van ECC Leiden is het aanbod van onderscheidende foodconcepten. ‘We hebben geen eigen keukencatering meer’, vertelt Danny Hartman. ‘We werken samen met de regionale cateraar Dames Dietz. Zij bieden een breed assortiment, waarbij vers, gezond en inzicht in de herkomst van de ingrediënten een bepalende rol spelen. Dames Dietz verzorgt food van topkwaliteit zowel voor, tijdens als na afloop van meetings en evenementen, die hiermee uitgroeien tot ware vergaderbelevenissen.’

Pool

Van die heerlijkheden kon in de voorbije maanden slechts af en toe al gebruik worden gemaakt, zij het omgeven met allerlei beperkingen. ‘Zo heeft GGD hier verschillende trainingen gegeven, noodzakelijk voor de taken in de priklocatie, die we in onze grote zaal huisvesten.’ Ondertussen worden daar dagelijks zo’n 1.400 vaccinaties gezet: ‘Dat loopt zeker nog tot september. Daarnaast hebben we hier vanuit de regio regelmatig groepen scholieren en studenten over de vloer voor schoolexamens en examentrainingen.’ Weliswaar reuring, maar nog niet die waar je als congres-, event- en vergaderlocatie op uit bent. ‘We hopen dat het straks allemaal snel weer aantrekt’, zegt Carine van Baars. ‘Helemaal omdat we dan ook onze allernieuwste creatieve ruimte beschikbaar hebben: het zwembad. De sfeervolle basis staat al, compleet met apparatuur, verlichting, beplanting, loungestoelen en coffee corner; klaar voor allerhande events zoals presentaties en borrels. Hoe gaaf en inspirerend is dat: inspanning en ontspanning op de bodem van het bassin? Ik denk zomaar dat conceptdenkers en event organizers vollopen met creatieve ideeën voor deze ruimte.’ Ze zijn bij deze uitgedaagd.

Door > Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!