Tozo ontvangen? Zo verwerk je het in je boekhoudingTozo ontvangen? Zo verwerk je het in je boekhouding
Back Back Nieuws

Tozo ontvangen? Zo verwerk je het in je boekhouding

30 mei 2020

Door de coronacrisis liepen je inkomsten enorm terug en je hebt daarom een aanvraag ingediend voor een aanvullende uitkering op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De aanvraag is goedgekeurd, het geld gestort. Hoe verwerk je deze betaling in je bedrijfsadministratie? ikwordzzper.nl legt het voor je uit.

Wat is de Tozo?

De Tozo is een maatregel die het kabinet heeft genomen om zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tozo bestaat uit een aanvullende uitkering op je persoonlijke netto inkomen tot aan het sociaal minimum. Daarnaast kun je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. 

Je moet een aanvraag voor de Tozo online indienen bij je woongemeente. Hier lees je meer over de voorwaarden en hoe je de Tozo kan aanvragen.

De tijdelijke Tozo regeling zou oorspronkelijk eind mei 2020 zou aflopen, maar werd onlangs met 4 maanden verlengd (1 maand langer dan eerst werd gecommuniceerd). De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot met 30 september 2020. Je kunt ook in aanmerking komen voor Tozo 2, als je Tozo 1 hebt ontvangen in april, mei en juni, maar dat gaat niet automatisch. Hier lees je meer over de Tozo 2 regeling.

Privé-inkomsten

Is je Tozo-aanvraag goedgekeurd en heb je het bedrag ontvangen? Je ontvangt de uitkering als persoon, niet als bedrijf (eenmanszaak, VOF of BV). Daarom wordt het bedrag niet gezien als inkomen of winst uit onderneming, maar valt het onder je privé-inkomen.

Let wel op als je nog andere toeslagen van de Belastingdienst ontvangt. De uitkering kan van invloed zijn op andere toeslagen die je ontvangt.

Persoonlijke bankrekening

Ontvang je het bedrag op je zakelijke rekening? Boek de transactie dan als privé-inkomsten en maak het bedrag vervolgens over naar je persoonlijke bankrekening.

Moet je de Tozo aanvraag nog indienen? Geef dan je persoonlijke rekening op als bankrekeningnummer bij de aanvraag. Als je de uitkering meteen op je persoonlijke bankrekening ontvangt, hoef je er in je bedrijfsadministratie niets mee te doen.

Geen loonbelasting

Over de uitkering op grond van de Tozo moet loonbelasting betaald worden, maar die loonbelasting is al ingehouden. Je ontvangt dus een nettobedrag.

Gift of terugbetalen?

Met de Tozo kun je maximaal 3 maanden inkomensondersteuning aanvragen. De uitkering die je ontvangt, is een gift. Je hoeft dit geld niet terug te betalen.

Je kunt op grond van de Tozo ook een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tot maximaal €10.517. Deze lening moet je wel terugbetalen, in maximaal 3 jaar en met 2% rente per jaar.

Belangrijk: heb je een boekhouder of accountant? Laat deze altijd even meekijken na het verwerken van de Tozo in je administratie.

 

Bron: ikwordzzper.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!