Tips & Tricks: Hoe wakker je die creativiteit aan? Tips & Tricks: Hoe wakker je die creativiteit aan?
Back Back Nieuws

Tips & Tricks: Hoe wakker je die creativiteit aan?

09 augustus 2022

Komkommertijd: ruimte voor een nieuw begin, een schone lei. Plannen voor de komende maanden maken en eindelijk tijd om out of the box te denken: nu veel mensen op vakantie zijn, is het perfect moment om de creativiteit in je team eens aan te wakkeren. Want de beste ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen en zelfs de creatiefste collega kan weleens een creativiteitsboost gebruiken. Het beste resultaat bereik je waarschijnlijk niet in je standaard kantooromgeving. Nu weten wij wel een paar trucjes om die creativiteit aan te wakkeren, succes én content en ideeën voor de rest van het jaar gegarandeerd!

De makkelijkste manier om mensen anders te laten denken, is door ze uit hun standaard (kantoor)omgeving te halen. En laten de zomermaanden daar nu perfect voor zijn. Zin in zo’n creatieve sessie? Met deze tips schud jij vast het een en ander op!

1. Buiten de gebaande paden en standaard hokjes

Mensen worden creatief als ze op hun gemak en vrij voelen, maar creativiteit opwekken doe je óók door grenzen te doorbreken. Als je deelnemers of teamgenoten zich prettig en veilig voelen, zullen ze eerder buiten de gebaande paden en de standaard hokjes gaan denken. En dáár vind je die ideeën waar jullie naar op zoek zijn.

2.      In de hangmat, tipi of op het water

Sfeer creëer je niet alleen onderling, ook een andere omgeving - en dan het liefst eentje die verrast of verbaast – kan een sfeer met zich meebrengen die inspireert. Een andere omgeving zorgt voor een ander denkpatroon. Vergaderen of brainstormen kan inmiddels ook in hangmatten, tipi’s, op bootjes, of al wandelend, dus verwissel die standaard vergaderruimte eens voor een andere omgeving en kijk wat het met jullie doet.

3. Aan de wandel

Voortbordurend op het kiezen van een inspirerende locatie of andere omgeving: zoek de buitenlucht op! Door te bewegen krijgen je hersenen extra zuurstof, waardoor je niet alleen helderder gaat denken, maar ook beter in staat bent om hoofd- van bijzaken te onderscheiden en opeens hele andere ideeën krijgt. En dat is precies wat je wilde toch? Dus ga lekker naar buiten en stap flink door.

4.      Schud die creatieve cellen wakker

Bang dat je alleen maar afgeleid raakt door een andere omgeving? Ook als je creatief aan de gang gaat kun je doelen stellen en richtlijnen afspreken zodat je wel wat houvast hebt. Door je collega’s of deelnemers van tevoren alvast te laten nadenken over je vraagstukken of een doel mee te geven, schud je die creatieve cellen wakker en bereik je sneller resultaat.

5.      Brainstorm, Hackaton, Mindmap?

Is een brainstorm je wat te vrijblijvend? Er zijn ontzettend veel werkvormen om het beste uit jouw creatieve sessie te halen. Duik vantevoren eens in de mogelijkheden en pik er een of meerdere uit die bij jouw team lijken te passen. Weleens van een hackaton gehoord? Of mindmappen? Wie weet halen jullie veel informatie uit een rolenspel, of wil je gaan brainwriten? Zoveel mensen, zoveel wensen. Welke creatieve werkvorm het beste bij jullie past ligt aan je doel en je deelnemers, maar zeker is dat er minstens ééntje jullie op het lijf geschreven is.

Aan de slag!

Je wilt die vakantiegangers iets laten zien als ze terugkomen toch? Aan de slag dus met al die creatieve ideeën! Wellicht is niet alles direct bruikbaar, maar voor elk idee is een moment. Zijn er waardevolle ideeën boven komen drijven? Wacht dan niet te lang met het concretiseren of plan een vervolgsessie om de ideeën om te zetten tot een actielijst.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!