Teambuilding in het donker Teambuilding in het donker
Back Back Column

Teambuilding in het donker

07 oktober 2019

Schermlicht in je ogen, TL-lampen boven je hoofd, gepiep van nieuwe berichten... Verruil die drukte eens voor de rust en donkerte van Friesland, de provincie met de minste lichtvervuiling van het land. Op nog geen uur rijden van Amsterdam vind je in Lonely Planet’s ‘topdestinatie’ rust en inspiratie als nergens anders. Unieke Dark Sky Parks, lokale folklore, wild, schone lucht, pure natuur en échte stilte. Meet in Friesland heeft de beste tips voor je op een rijtje gezet voor teambuildingsactiviteiten net even anders dan anders. Namelijk in het donker!

Zie de Melkweg vanuit het Dark Sky Park

Een Dark Sky Park is een natuurgebied waar het zo donker is dat je bij goed weer de nevel van de Melkweg spot. We hebben er maar twee van in ons land en beide vind je in Friesland. Bezoek met je team een Dark Sky Park op Terschelling of in natuurgebied Lauwersmeer en het zal jullie verbazen hoeveel sterren er eigenlijk aan de lucht staan.

Laat je overweldigen in Dark Sky Park De Boschplaat

De Boschplaat is ’s nachts zo donker dat je bij goed weer de nevel in de Melkweg ziet. Stap in een jeep om onder begeleiding van een echte boswachter het Nationaal Park in te rijden. Bij aankomst warm je op met een glaasje Friese Beerenburg of warme chocolademelk. Na een kwartier wennen je ogen en zie je meer in het donker dan je voor mogelijk hield. Luister naar de golven in de verte en het zachte ruisen van je eigen ademhaling. Zelfs op zwaarbewolkte avonden is dit een ervaring die je nooit zult vergeten.

Feline Zwaan is boswachter en trekt regelmatig met bezoekers het gebied in. ‘Mensen zijn soms zó onder de indruk van het donker, dat ze spontaan gaan liggen. Het is ook echt een hele bijzondere ervaring, vooral voor mensen die uit de stad komen en dit donker niet gewend zijn.’ De ervaring is al bijzonder voordat je in het park aankomt. Zodra het donker is, klim je in een jeep of huifkar om samen met Feline richting het ruige gebied te rijden. Onderweg moet je soms stoppen om overstekende dieren de ruimte te geven, of om op te warmen met een glaasje Friese Beerenburg en warme chocolademelk. Eenmaal aangekomen in het park, is het kippenvel gegarandeerd.

‘Het duurt even voor je ogen gewend zijn aan het donker’

 

‘Het duurt even voor je ogen gewend zijn aan het donker’, vertelt Feline. ‘Maar na een kwartier of half uurtje zie en geniet je steeds meer.’ Wandel met door de kwelders, lig in het gras om naar de lucht te staren en hoor de zee het land op rollen. Vergeet ook niet om het drenkelingenhuisje te beklimmen. Deze hut op hoge palen is een cruciale plek in een gebied waar veel schepen stuk zijn geslagen in plotseling opkomende stormen. Feline kan je er alles over vertellen.

Naast het bezoek aan een Dark Sky Park zijn er nog veel meer bijzondere teambuildingsactiviteiten te ondernemen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

Wadlopen met zonsopgang

Met het hele team verzamelen op het strand, nog voor de zon op is. Wolkjes uit je mond, kraag over de oren. Nu het eb is kun je lopend een Waddeneiland bereiken. Help elkaar de oversteek te halen. De modder is plakkerig, het water koud en de tocht onvergetelijk.

Droogvallen in UNESCO Werelderfgoed

Niks zegt teamwork als een stevig potje zeilen. Zeil je ‘s avonds richting de eilanden, dan kun je droogvallen in het Waddengebied en de nacht eens meemaken in échte stilte. Zodra het weer eb wordt, varen jullie verder om aan te meren in de haven van een van de eilanden. Een aanrader voor zeil- en natuurliefhebbers, zelfs als het weer tegenzit. Juist nu zie je hier de mooiste luchten.

Warme neut in de hand, dekens over de knieën…

Nachtvaren op de Friese Meren

Warme neut in de hand, dekens over de knieën… Lantaarntjes verlichten de boot terwijl jullie met een hapje en een drankje door het donkere natuurgebied varen. Een gids vertelt jullie alles over het gebied en deelt Friese, mythische verhalen die hier plaats zou hebben gevonden.

Bezoek sfeervol Leeuwarden

Sla een sjaal om en stap hoofdstad Leeuwarden in, dé festivalstad van het Noorden. Overdag kun je vergaderen in historische gebouwen als een voormalig gevangenis of oud-postkantoor en ’s avonds dwaal door een donker, maar sfeervol Leeuwarden. Bezoek lichtfestival Luna of literair muziekfestival Explore the North, en ga op expeditie met A Guide to Leeuwarden, de beste gidsen van Nederland. Er is geen betere tijd om met je bedrijf deze stad te ontdekken!

Vollemaanwandeling in Drents-Friese Wold

Sterren in de lucht, wolkjes uit je mond, zintuigen op scherp. Wandel met volle maan mee met een gids van Staatsbosbeheer en struin samen door de Kale Duinen en over door maan verlichte velden. De absolute stilte maakt dit een onvergetelijke ervaring voor zelfs de grootste kantoorkluisteraars.

Wil jij dit ook? Of nog meer inspiratie? Bezoek dan meetinfriesland.nl of volg ze via @meet_in_friesland op instagram.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!