Stijging verkoop: festivalbezoekers nemen gehoorbescherming serieusStijging verkoop: festivalbezoekers nemen gehoorbescherming serieus
Back Back Nieuws

Stijging verkoop: festivalbezoekers nemen gehoorbescherming serieus

21 april 2023

Afgelopen Paasweekend is het festivalseizoen 2023 officieel van start gegaan. Uit onze cijfers blijkt dat steeds meer mensen gehoorbescherming dragen. In omzet steeg deze categorie bij Schoonenberg in boekjaar april ‘22 – maart ‘23 met 43,5 procent. Verreweg de grootste stijging was te zien bij gehoorbescherming op maat met een muziekfilter, namelijk een verdriedubbeling van de omzet (+197,5 procent). 

Gehoorschade is niet te genezen

In het huidige (derde) ‘Convenant Preventie gehoorschade versterkte muziek’ van 2018 staat dat muziek in horeca en op concerten en festivals op maximaal 103 decibel mag staan. Wat veel mensen niet weten is dat er in het convenant wordt uitgegaan van het dragen van oordoppen. Met andere woorden; 103 decibel is niet veilig wanneer er geen gehoorbescherming wordt gedragen. Dit convenant loopt eind 2023 af en op dit moment zijn er gesprekken gaande om het maximum terug te brengen naar 100 decibel (met oordoppen). 

Tips voor een festivalseizoen zonder gehoorschade

- Houd de oordoppen consequent in om elk risico op gehoorschade te vermijden. Bovendien kun je elkaar in een lawaaiige omgeving beter verstaan mét oordoppen in.

- Vertrouw niet op eigen waarneming, dat is helaas geen goede graadmeter voor eventuele schade. Het is niet zo dat hard geluid niet schadelijk is als je zelf geen hinder ervan ervaart.

- Met oordoppen op maat met een muziekfilter met een vlakke demping, heb je de meest optimale waarneming van de muziek en vanwege de optimale pasvorm ook maximale bescherming.

- Geef je oren af en toe wat rust, een luisterpauze. Zowel tijdens het festival als ervoor en erna.

 

Bron: Conny Polleunis, Hoofd Audiologie en Stakeholder Management, Schoonenberg HoorSupport.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!