Back Back Nieuws

Stijging netto mediabestedingen in Nederland

03 juni 2012
De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2011 met 0,3% gestegen tot 4,925 miljard euro. In absolute bedragen betekende dat een stijging van 17 miljoen euro. De minimale groei is volledig te danken aan twee mediumtypen: televisie en internet. Zij compenseerden met hun groei de daling in de overige mediumtypen.

 

Jaarrapport Netto Mediabestedingen 2011

Dit blijkt uit het Jaarrapport Netto Mediabestedingen 2011 dat Nielsen binnenkort publiceert. De markt is nog steeds niet helemaal hersteld van de forse daling van de netto mediabestedingen in 2009 als gevolg van de kredietcrisis. In 2010 was een begin van herstel, maar dat herstel is ook in 2011 zeer broos. De onzekere economische situatie als gevolg van de Eurocrisis dwingt adverteerders nog steeds kritisch te kijken naar hun mediabudget en tot het maken van keuzes.

 

Budgetten kleinere adverteerders

Tv blijft voor veel (grotere) adverteerders het belangrijkste mediumtype, terwijl internet steeds belangrijker wordt. Ben van der Werf, managing director van Nielsen Media Group Benelux: ‘Daarnaast hebben kleinere adverteerders hun mediabudgetten grotendeels of zelfs geheel teruggeschroefd. Daar hebben met name printmedia last van, naast het feit dat het mediaconsumptiegedrag wijzigt. Dat is echter een trend die al langer gaande is, maar de huidige economische omstandigheden versterken wel het effect ervan.’

 

Grootste groei in internet

De grootste groei van de netto mediabestedingen kwam van internet met een toename van bijna 12 procent tot ruim 1 miljard euro. Ook televisie doorbrak in 2011 de magische grens van 1 miljard met een stijging van 4,3 procent. Op een veel bescheidener niveau zag ook radio de nettobestedingen toenemen met 1,1. De bestedingen aan bioscoop daalden met 2,9, ondanks een record aantal bezoekers in 2011.

 

Bron: Adformatie.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!