Back Back Achter de schermen

Sterft de clown uit?!

03 maart 2014

Het lijkt een slechte grap, maar het is de waarheid: de clown dreigt uit te sterven in de Verenigde Staten. Er bestaat een heuse vakbond voor clowns en deze organisatie waarschuwt voor twee gevaren: er heerst vergrijzing en de nieuwe generatie bestaat uit weinig clowns in de dop: ze willen het niet leren, laat staan beoefenen.

"De clown sterft uit", zegt Glen Kohlberger, de voorzitter van 'The Clowns of America International. "Ze gaan dood en er komt te weinig nieuwe aanwas. Hadden we in 2004 nog 3.500 leden, nu zijn dat er nog maar 2.500. Bovendien stijgt de gemiddelde leeftijd van de clowns elk jaar, waardoor de daling voorlopig zal aanhouden als er geen maatregelen worden genomen", zo vertelt hij in The NY Daily News.

Lucratief?
"We hebben te kampen met een fenomeen dat kennelijk geen aantrekkelijk beroep meer is (een clown verdient gemiddeld omgerekend zo'n 200 euro bruto voor een evenement of kinderfeestje) en ook niet meer cool is in de 21ste eeuw. De clown kende zijn hoogtijdagen in de jaren '40 en '50 van de twintigste eeuw", zegt Deanna Hartmier, vicevoorzitter van de World Clown Association.

Bang voor clowns
Hollywood krijgt er van de belangenbehartigers van langs als (mede-)veroorzaker van de angst voor clowns (coulrofobie). Films als 'It' (gebaseerd op een verhaal van Stephen King over de moordlustige clown Pennywise) zouden die angst hebben aangewakkerd onder het publiek. 

Wordt de clown ook in Nederland een uitstervend ras? In ieder geval zal het aan de CliniClowns niet liggen! Zie hier een leuke lipdub van de CliniClowns:

Bron: HLN.be
Foto: CliniClowns

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!