Back Back Locaties

Stap in de belevingswereld van Domein Oogenlust

23 oktober 2013

Passie, visie en duurzaamheid zijn de basis voor Marcel en Monique van Dijk van Oogenlust voor het verwezenlijken van hun droom: Domein Oogenlust. Een unieke belevingslandschap die sfeer en beleving in dialoog brengt met de natuur. Dit is terug te zien in het gebouw dat als het ware opgaat in de natuur en het gebruik van vele natuurlijke en natuurvriendelijke materialen. Events.nl mocht deze bijzondere beleving ervaren en daarbij de legio eventmogelijkheden van Domein Oogenlust voor je ontdekken.

Oogenlust, bekend als bloemarrangeur en sfeermaker, is een bedrijf dat sfeer en beleving brengt met voornamelijk natuurlijke materialen. Dit doen zij zowel particulier in interieurs als bedrijfsmatig voor evenementen, op nationaal en internationaal niveau. “Vanaf het moment dat wij in het vorige pand in Veldhoven werden geconfronteerd met het feit dat de verhuurder het wilde verkopen, zijn we opzoek gegaan naar een nieuwe locatie”, vertelt Marcel van Dijk. De locatie aan de Hees 4 in Eersel was direct favoriet. Het proces om Domein Oogenlust te realiseren heeft ruim 6 jaar geduurd, terwijl het bouwproces slechts 13 maanden bedroeg. “We hebben dit pand samen met RANKEN projectmanagement in eigen beheer gebouwd. We hebben zelf ook veel gedaan en zijn dan ook ontzettend trots op het eindresultaat en op ons team.” De bouwkundige expertise van het pand kwam voor rekening van architect Arie van Rangelrooy, Architecten|en|en.

Duurzaamheid voert de boventoon
In een organisatie waar natuurlijke producten dienen als basis ingrediënt, voert duurzaamheid de boventoon bij de realisatie van Domein Oogenlust. “Het gebouw is vijf keer zo groot dan onze vorige locatie, maar alsnog gaat er minder energie verbruikt worden. In de basis is men uitgegaan van een gebouw dat bijna niet verwarmt hoeft te worden. De zwaar geïsoleerde dikke wanden en een dak van beton houden de warmte goed tegen en de kou heel goed binnen, wat nodig is voor de planten. Alle materialen die we verwerkt hebben in het gebouw en interieur zijn puur gelaten om zo eerlijk mogelijk te werken. Zo hebben we alle muren door Malinezen laten stukadoren met leem en hebben we veel gebruik gemaakt van Elitis behang.”

Cradle to Cradle gedachte
Het gebouw van Oogenlust is zodanig ontworpen om geen afbreuk te doen, maar juist een toevoeging te geven aan de omliggende natuur. De gevel van het pand is opgetrokken uit Europees hardhout en hier zal zich een gordijn voor gaan vormen van blauwe regen. Ook de omgeving wordt geheel opnieuw ontwikkeld om met als uitgangspunt het gebied in zijn puurheid zoveel mogelijk terug te brengen. Op het Domein uit dit zich onder andere in de Cradle to Cradle gedachte die in verschillende elementen toegepast is. “Voor het pand is een grote waterpartij aangelegd. Het water van de daken wordt hierin opgevangen en kan later gebruikt worden voor de beregening van het omein. De parkeerplaats en het wandelpad bestaan uit platen van een betonvloer die eerder bij een bedrijf werd afgekeurd. Dit hebben wij gekocht want anders zou het vernietigd worden. En achter het pand heeft de speelboom van de Floriade een tweede bestemming gekregen voor onze jongste bezoekers.” Ook het gebied rondom Domein Oogenlust zal verder ontwikkeld gaan worden. Fiets- en wandelpaden worden aangelegd en het Domein zal opengesteld worden voor het publiek. “We hebben een convenant getekend met de gemeente, de provincie en Natuurmonumenten waarbij wij 1 dag per week zorgen dat alles schoon wordt gehouden en zij ons toegang geven tot het totale gebied van 15 hectare voor activiteiten bijvoorbeeld tijdens een zakelijk evenement.”

Maar de Cradle to Cradle gedachte gaat nog verder op Domein Oogenlust. Op dit moment wordt hard gebouwd aan een multifunctionele exporuimte geschikt voor zakelijke evenementen. “Het pand dat voorheen in Veldhoven dienst deed als onze showroom is geheel gedemonteerd en gaan we hier weer opbouwen. Het wordt een multifunctionele exporuimte voor bijvoorbeeld productpresentaties, vergaderingen en diners.” De opening van deze exclusieve evenementenlocatie vindt plaats in februari 2014.

Verrassende zakelijke mogelijkheden
Met de komst van de multifunctionele exporuimte en de kwaliteiten van de showroom, winkel en aangrenzende galerie, biedt Domein Oogenlust diverse verrassende mogelijkheden voor zakelijke evenementen. Een locatie om als bedrijf uit je comfortzone te stappen en je te laten inspireren door de natuurlijke en pure ruimtes. Om dit kracht bij te zetten heeft Oogenlust diverse samenwerkingen gezocht, onder andere met Galerie Hans Persoon en Stroeks Academy. “Wij denken dat als je verschillende kwaliteiten op elkaar stapelt die allemaal dezelfde doelgroep benaderen, je daardoor veel sterker bent. Een bezoeker wordt hierdoor veel meer geëntertaind en je kan verschillende facetten laten zien die allemaal te maken hebben met schoonheid. De multifunctionaliteit van het gebouw leent zich voor een galerie waar we de samenwerking zijn aangegaan met Hans Persoon. Zo kunnen gasten van de kunst genieten tijdens bijvoorbeeld een diner en weer geïnspireerd raken voor een aankoop in huis. We proberen alle functionaliteiten met elkaar te laten verweven om zo de gast te blijven vermaken en te verrassen”, aldus Marcel.

Ook is Oogenlust een samenwerking aangegaan met Stroeks Academy. “Huub Stroeks is al jaren bezig om processen binnen bedrijven te begeleiden zodat ze beter functioneren. Hierbij heeft hij ervaren dat je mensen in de startfase tenminste een dag op locatie moet hebben waar ze uit hun eigen comfortzone worden gehaald. Na het horen van zijn visie zagen wij al snel dat zijn doelgroep vlekkeloos aansluit bij onze doelgroep. Met deze samenwerking faciliteren wij Stroeks Academy in een eigen ruimte binnen Domein Oogenlust.” De ruimte bevindt zich op de eerste verdieping en is verdeeld in een lounge en een congreszaal voor 100 personen met daartussen een pantry. De ruimte is af te huren voor evenementen op basis van beschikbaarheid.

Nooit op de stoel van de eventmanager
Domein Oogenlust biedt legio mogelijkheden voor zakelijke evenementen als vergaderingen, diners, productpresentaties, workshops of kleine congressen. Uitgaande van de kwaliteit van het gebouw wil Oogenlust evenementen realiseren die past bij de opdrachtgever en de doelstelling. Toch benadrukt Marcel van Dijk nooit op de stoel van de eventmanager te willen zitten. “Wij zijn ondersteunend aan de bureaus en willen puur en alleen de rol van faciliteren op ons nemen. Daarbij is het onze professie niet en ik geniet daar ook niet van. We werken graag samen met gerenommeerde eventbureaus en zullen bij een eventuele directe aanvraag van een opdrachtgever altijd eerlijk meerdere bureaus voorstellen voor een samenwerking.”

Lang gekoesterde droom is vervuld
Met het prachtige Domein Oogenlust is een lang gekoesterde droom voor Marcel en Monique van Dijk in vervulling gegaan. Met enorm veel trots kijken zij uit naar de toekomst. “Onze doelstelling is dat we zover willen komen met Oogenlust dat we alleen maar dingen hoeven te doen die we leuk vinden. Ook onze medewerkers moeten blijven genieten van hetgeen wat ze doen. Dan hebben wij het ultieme bereikt”, besluit Marcel van Dijk.

24 tot en met 27 oktober opent Oogenlust haar deuren officieel voor het publiek. Dit doet het bedrijf in de vorm van de welbekende Sfeerdagen waarbij de winkel geheel is ingericht in de stijl van het betreffende seizoen. Iedereen is van harte welkom. Medio 2014 zal Domein Oogenlust in haar geheel officieel geopend worden. Kijk voor meer informatie op www.oogenlust.com.

Fotocredits:
Hagemeier Fotografie / Oogenlust

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!