Back Back Nieuws

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem voortrekker duurzaam ondernemen

16 februari 2016
Samen met vele congres- en eventlocaties, vindt Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem het belangrijk om het milieu te sparen, zonder dat de gasten inleveren op kwaliteit en comfort. Een manier om dit uit te dragen is de Green Key certificering. Afgelopen januari ontvingen beide locaties van Stadsschouwburg & Philharmonie het gouden Green Key certificaat voor duurzame bedrijfsvoering. Wat dit hele proces bijzonder maakt, is de rol van zakelijk directeur Maria Hansen. Met haar drive motiveerde zij zeven andere culturele instellingen in Haarlem om ook in te zetten op duurzaam ondernemen.

Samen sta je sterker
Eerlijk is eerlijk. Het idee van Maria Hansen om samen op te trekken wat betreft de Green Key certificering, was in eerste instantie een kostenoverweging. ‘Samen konden we de gemoeide kosten delen en beter gebruik maken van subsidies’, aldus Hansen. ‘Maar de samenwerking levert nog meer pluspunten op. Samen sta je sterker om partijen waar je van afhankelijk bent, denk aan afvalinzameling en inkoop van energie, zo te beïnvloeden dat het ten goede komt aan het duurzaam ondernemen’.

Milieuvriendelijk 
Voorbeelden van milieuvriendelijke maatregelen op de locaties van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem zijn de aanwezigheid van energiezuinige verlichting en het grote zonnestroominstallatie systeem. Deze bestaat uit zonnepanelen, omvormer, elektriciteitsmeter en een monitoringsysteem op het dak van de Philharmonie. Verder maken beide locaties gebruik van zeepdispensers, doen ze aan afvalscheiding en kopen ze milieubewust in. Zo schenken zij eerlijke koffie en gebruiken ze veel biologische en milieuvriendelijke producten. Ook de andere zeven gecertificeerde instellingen hebben dit soort activiteiten doorgevoerd.

Inspiratie 
Ook na het behalen van de Green Keys, gaat de samenwerking tussen Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem en de zeven andere culturele instellingen door. Er is al veel verbeterd, maar het kan altijd nog duurzamer. Wellicht dat hun gezamenlijke inspanning andere bedrijven inspireert tot (nog) meer duurzaamheid en samenwerking. Want samenwerking  draagt bij aan een betere samenleving en beter milieu. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!