'Smokey business' bij Zwier'Smokey business' bij Zwier
Back Back Nieuws

'Smokey business' bij Zwier

02 januari 2018

Deze winter staan er bij Zwier, de vrijhaven van de stad, weer een reeks mooie verbeteringen en uitbreidingen van het terrein op de planning. Het familiebedrijf is flink in ontwikkeling. De derde generatie, dochters Esther & Mariska en schoonzoon Yordi delen hier wat de plek hen geeft: pauze in een druk leven. Bij Zwier wordt er gebouwd aan een duurzame buitenplaats waar energie stroomt. Naast het faciliteren van de vergaderlocatie De Werfplaats staan er in de zomer 18 luxe Zwier tenten waar overnacht kan worden.

Van jachthaven naar vrijhaven

'De stoom op de foto is de energie die vrijkomt uit houtsnippers', vertelt Yordi. 'Die worden gebruikt om de veengrond op een duurzame en milieuvriendelijke manier draagkracht te geven voor de nieuwe functies in 2018. Er worden extra tenten geplaatst komend seizoen en het terrein wordt aangepast om nog meer natuurervaring mee te geven. Bij iedere stap die er gezet wordt binnen het bedrijf wordt de mate van duurzaamheid sterk meegewogen. De jachthavenbranche is langzaamaan aan het verduurzamen. Maar varen is recreëren en dus consumeren. Daarmee laat je een zekere footprint achter (brandstoffen, afval, verstoring). Met de transformatie van jachthaven naar vrijhaven probeert Zwier daar stap voor stap verandering in te brengen.' Het familiebedrijf zet zich onverminderd in voor duurzame oplossingen zoals het verminderen van fossiel brandstofgebruik door zonnepanelen en warmtewisselaars, elektrisch aangedreven boten, maar ook het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

Milde recreatie

Zwier ligt aan de Vinkeveense Plassen. Een gebied dat rond 1900 door turfwinning is ontstaan. Sinds de zandwinning (tbv de bouw van de Bijlmer) in de jaren ‘60 is er door de gemeente Amsterdam een recreatiegebied van gemaakt. Het gebied is inmiddels ingesloten door wegen en bebouwing en kent als ontsluiting alleen wat jachthavens en eilanden; allemaal vormen van recreatie. In de kern is recreatie een vorm van ontspanning, maar kan op vele manieren ingevuld worden. Onder recreatie valt bijvoorbeeld ook 'met 20 man feesten op muziek in een sloep' of 'waterskiën'.

'Waar Zwier op inzet is het benutten van de rust en schoonheid van het gebied voor haar gasten door milde vormen van recreatie in te zetten', aldus Yordi. 'Zo kan je met een kano of SUP in alle rust de omgeving verkennen. Een frisse wandeling vlakbij in het nabijgelegen natuurgebied de Botshol is heerlijk. Of met een sloepje een dag ontspannen op het water.' De familie heeft de ambitie om de komende jaren alle verhuurboten volledig elektrisch te laten varen. Zwier gelooft in de kracht van ontspanning en dat geldt voor de mensen die hier komen, maar ook de omgeving (flora/fauna). Yordi: 'Door succesvol te zijn in wat we doen, laten we aan recreanten, overheid en collega-bedrijven zien dat het gebied er bij gebaad is om het te benutten voor deze vormen van recreatie. Zo kunnen we het natuurgebied beschermen en behouden'. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!