Silent Disco? Silent Everything!Silent Disco? Silent Everything!
Back Back Nieuws

Silent Disco? Silent Everything!

31 augustus 2020

De silent disco is al ruim twee decennia populair over de hele wereld. Met een draadloze koptelefoon op dansen, terwijl je zelf je DJ uitkiest door middel van een switch. Bij poppodium Victorie in Alkmaar hebben ze dit uitgebreid naar een compleet festival: Silent Everything. Hier kun je ook kiezen voor de muziek van live bands!

Geschiedenis silent disco

Al in 1969 waren er silent disco-gangers te zien in een SF-film van Finse makelij. Het zou echter nog dertig jaar duren voor de eerste echte silent disco plaatsvond, dit gebeurde in Texas. Het was niet direct een succes. Drie jaar later, in Chicago, was het een Nederlandse artiest die de silent disco met een knalfeest de wereld in slingerde.

Silent Everything in Victorie

Op veel festivals en in poppodia is de silent disco sindsdien vaste prik. Maar waarom zou je daar niet een heel festival van maken, inclusief live bands? Dat vroegen ze zich af bij het Alkmaarse Victorie. Bands kunnen immers ook inpluggen zonder dat je ze hoort: (bas)gitaren en keyboards gaan rechtstreeks in de mengtafel, drums worden elektronisch bespeeld op zo'n rubberen drumkit. Het enige dat je hoort wanneer je je koptelefoon afzet en dichtbij het podium gaat staan, is het getik op de rubberen drumpads, het gekras van plectrums op de stalen snaren en de zang.

Battle

Silent Everything was geboren. Het was meteen een succesvol concept: bekende en minder bekende bands deden graag mee en moesten wedijveren met andere bands en DJ's om de meeste luisteraars. Wanneer de meeste mensen op de dansvloer voor een DJ kozen, zag je dat de andere artiesten harder hun best gingen doen - zo werd Silent Everything een festival en battle in één. Je hebt vast wel eens van een alles in 1 pakket gehoord, op het gebied van silent events is dit het beste voorbeeld. Natuurlijk is de verleiding groot om op de dansvloer zo nu en dan je koptelefoon even af te zetten. Je hoort de reeds genoemde 'bijgeluiden' van de live band, maar ook heel veel voetjes, ademhaling, mensen die meeneuriën en de geluiden aan de bar.

Organisatie

Het is een kriem om zoiets te organiseren, zou je denken. Vooral de geluidsmensen hebben een verantwoordelijke taak: zij moeten de volumes van alle artiesten gelijk houden en er natuurlijk voor zorgen dat de live muziek überhaupt een beetje fatsoenlijk klinkt. Maar de techniek in deze eeuw maakt een hoop mogelijk. Victorie maakt daar handig gebruik van, scoort al sinds 2015 met dit unieke festival en inspireert andere podia ook verder te kijken op het gebied van nieuwe concepten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!