Back Back Nieuws

Sfeerimpressie: De Van Gogh Amsterdam Canal Cruise

11 april 2015
Ter ere van de verjaardag van een directeur vond 26 maart een bedrijfsuitje plaats in de vorm van een Van Gogh Cruise. Omdat deze directeur een enorme interesse had in het leven en in de schilderijen van Vincent van Gogh, vonden enkele personeelsleden het leuk om deze cruise cadeau te doen.

De rondvaart, gebaseerd op de biografie van steven Naifeh en Gregory White Smith, laat kennis maken met het leven van Vincent van Gogh in zijn algemeenheid. Tijdens de 1,5 uur durende tocht, maakt men ook kennis met de gebeurtenissen in relatie tot de stad Amsterdam. Deze gebeurtenissen zijn in de hele levensloop van Vincent onderbelicht gebleven.

Anna van Gogh-Carbentus, de moeder van de schilder, was die dag ook aan boord en vertelde op interactieve wijze over het leven van Vincent, aan de hand van volgende thema’s:

Godsdienst
Vincent van Gogh heeft op 24 jarige leeftijd een jaar in Amsterdam gewoond. Dat deed hij omdat hij op dat moment dolgraag dominee wilde worden net zoals zijn vader en grootvader. In Amsterdam vond hij een geschikte plek voor het afronden van de HBS. Daarna zou hij nog – op zeer gedreven manier - een 8 jarige studie theologie gaan volgen. Waarom heeft hij dat nooit afgemaakt?

De liefde
Ook in de liefde was hij zeer gedreven en aanhoudend. De verliefdheid op zijn nicht Kee Vos Stricker, ouder dan hem, dreef hem opnieuw naar de hoofdstad. Hoewel het voor Vincent eigenlijk al duidelijk was, dat zijn liefde niet beantwoord werd, reisde hij toch af  om een glimp van zijn nicht op te vangen en te kijken of er al iets veranderd was bij haar. Wat was het resultaat van dit bezoek? En wat voor andere eigenaardigheden waren er om dit bezoek heen?

De donkere periode
Met name de schilderijen die Vincent maakte in Nuenen, hebben een erg donker karakter. In deze periode reist Vincent af naar het Rijksmuseum te Amsterdam om een bezoek te brengen aan een aantal oude Meesters. Was dit de reden dat Vincent een maand later voorgoed Nederland verliet en via Nuenen en België naar Frankrijk?

Lichte periode
Vincent heeft in zijn korte schilders periode door zijn gedrevenheid bijna 800 schilderijen gemaakt. In Parijs en Arles komen de veel lichtere kleuren naar voren in zijn werken. Daarnaast zijn er een aantal verhalen rondom schilderijen en geven we aan dat er rondom Vincent van Gogh allerlei verhalen zijn ontstaan, die ook gemakkelijk heel anders gezien kunnen worden. Sneed hij daadwerkelijk zijn oor zelf af?

Authenticiteit
Na de genezing in St Remy de Provence, verhuist Vincent naar het Noorden van Frankrijk om weer dichter bij zijn broer Theo te zijn. Hier schildert hij een aantal werken die uiteindelijk tegen de hoogste prijzen werden verkocht zoals het portret van Dr Gachet. Maar waar is dit schilderij nu?

Was het zelfmoord of toch moord? Zou hij in de huidige tijd ook gezien worden als een waanzinnige? Veel mythes werden ontrafeld en zowel de directeur als de personeelsleden gaven aan van de inspirerende rondvaart te hebben genoten. 

Voor meer info over de Van Gogh Amsterdam Canal Cruise zie hier

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!