Rotterdam voor de 10e keer tweede congresstad van NederlandRotterdam voor de 10e keer tweede congresstad van Nederland
Back Back Nieuws

Rotterdam voor de 10e keer tweede congresstad van Nederland

10 mei 2017

Rotterdam stijgt verder op de wereldranglijst van congressteden. De aanhoudende groei van congressen naar de stad zorgt ervoor, dat Rotterdam wereldwijd de 52e plaats bekleed, vijf plekken hoger dan het jaar ervoor zo blijkt uit de jaarlijkse statistieken van ICCA (International Congress & Convention Association). Ook op de Europese ranglijst klimt Rotterdam drie plekken omhoog naar de 32e positie. De stad was in 2016 gaststad van 49 internationale associatiecongressen (congressen georganiseerd door de wetenschappelijke en verenigingsbranche). Daarmee weet Rotterdam voor de tiende keer op rij ook haar plek als tweede congresstad van Nederland, na hoofdstad Amsterdam, vast te houden.

Internationale congresbestemming

Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren sterker weten te profileren als internationale congresbestemming. Het aantal internationale associatiecongressen dat Rotterdam naar zich toe weet te halen, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Van 11 congressen in 2006 naar maar liefst 49 in 2016. De toenemende populariteit van Rotterdam als congresbestemming past in de trend van de toegenomen positieve internationale profilering van de stad. Daarnaast is de stad ook beter toegerust om grotere congressen aan te trekken. Zo is het aantal hotelkamers de afgelopen jaren gestegen en is ook het aantal congreslocaties toegenomen. De komst van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre in 2020 biedt Rotterdam kansen om in de toekomst meer en grotere congressen aan te trekken.

De aanwezigheid van wereldwijd bekende instituten als het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam, de haven, de goede bereikbaarheid en compactheid van de stad en de competitieve internationale prijs-kwaliteitverhouding, zijn voor congresorganisatoren eveneens belangrijke argumenten om een congres in Rotterdam te organiseren.

Economische waarde

De economische waarde van congressen is groot. Zakelijke bezoekers geven gemiddeld meer uit dan de vrijetijdstoerist. Vooral de internationale congresbezoeker heeft met een gemiddelde dagbesteding van 384 euro, een hoog uitgavepatroon. De komst van congressen naar Rotterdam draagt bovendien bij aan het imago van Rotterdam als hoogwaardige kennisstad. Bij het aantrekken van congressen wordt daarom nadrukkelijk ingezet op het aantrekken van congressen binnen de voor de stad belangrijke speerpunten Medisch & Life Sciences, Food, Transport & Logistiek, Maritiem en Cleantech.

Ontwikkeling Rotterdam versterkt positie

Het zakelijk toerisme geldt dan ook als een belangrijke groeimarkt voor Rotterdam. Om internationale congressen naar de stad te halen werken gemeente, ondernemers in de congresindustrie, kennisinstituten en Rotterdam Partners steeds intensiever samen. Anton Vliegenthart, directeur ICC de Doelen: 'We zijn trots op dit Rotterdamse resultaat. De inzet, scherpte en energie in de samenwerking tussen Rotterdam Partners, de congreslocaties en hotels heeft zich 'uitbetaald' in een stevige bestendigde tweede plaats voor Rotterdam.'

Hilton Rotterdam

Karin van den Berg, general manager Hilton Rotterdam: 'Hilton Rotterdam is enorm verheugd met deze erkenning voor de stad Rotterdam als hoge kwaliteit congres bestemming, nu al voor het 10e jaar op rij. De ontwikkeling van de stad in de afgelopen jaren heeft deze positie versterkt, wat ook meetbaar is door de toename van het jaarlijks aantal congressen in de stad. Dit is niet alleen belangrijk voor de hotels, maar ook voor andere sectoren waaronder restaurants, vervoersaanbieders, detailhandel. De gemiddelde besteding van een congresganger is hoger dan menig andere bezoeker, en draagt daarmee bij aan de economische ontwikkeling van de stad. Vele partijen in de stad werken actief samen om dit segment aan te trekken, en zij mogen allen met recht trots zijn op deze erkenning.'

Congresbureau Erasmus MC

Fred Balvert, manager congresbureau Erasmus MC en tevens Rotterdam Knowledge Partner: 'We zien dat steeds meer wetenschappelijke en medische verenigingen er bewust voor kiezen hun congres in Rotterdam te organiseren. Artsen en onderzoekers zijn enthousiast om hun gasten in de stad te ontvangen. Dit heeft te maken met het uitstekende aanbod van zalen en hotels, de gunstige prijs-kwaliteitverhouding, maar zeker ook met de reputatie van Rotterdam als hippe metropool.'

Nationale ontwikkeling

Ook Nederland doet het goed als internationale speler op de congresmarkt. Met 368 internationale associatiecongressen behaalde Nederland een 9e plek op de wereldranglijst. De nationale lijst wordt aangevoerd door Amsterdam, die in Nederland over de meeste fysieke capaciteit beschikt om congressen te faciliteren. De hoofdstad bekleedt op de wereldranglijst met 144 congressen een gedeelde 7e plek met Madrid. In de ICCA ranglijst worden niet alle congressen opgenomen. ICCA verwerkt alleen de associatiecongressen met een minimum van 50 participanten. Deze congressen moeten bovendien op reguliere basis plaatsvinden in minimaal drie verschillende landen.

Fotografie: Eric Fecken

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!