Back Back Nieuws

Rotterdam stevig in de lift als congresstad

20 mei 2012
Rotterdam zit stevig in de lift als congresstad. In 2011 bood de stad onderdak aan totaal 100 internationale congressen en evenementen. De grootste groei is zichtbaar in het aantal associatiecongressen binnen de verenigingsbranche.

 

Groei van Rotterdam als congresstad

Kon de stad in 2010 nog een totaal van 21 internationale associatiecongressen op haar naam schrijven, in 2011 is dit aantal doorgegroeid naar een totaal van 30 congressen. Dit levert de stad ruim 13 miljoen euro aan bestedingen op. Door deze groei is Rotterdam verder geklommen op de nationale ICCA-ranglijst van beste congressteden en bekleed het nu de 2e plaats. Vorig jaar moest de Maasstad deze positie nog delen met Den Haag, die nu op een derde plaats is geëindigd. De lijst wordt aangevoerd door Amsterdam.

 

Versterking van het imago

‘Een prachtig resultaat voor Rotterdam’, vindt wethouder Karakus. ‘De winst zit niet in de bestedingen alleen. Het versterkt het imago van de stad en het haalt belangrijke kennis binnen. Verder merken wij dat organisatoren van grote internationale congressen daarom steeds bewuster voor Rotterdam kiezen als plek om hun congres te houden. Bovendien dragen dergelijke congressen bij aan een flinke stijging van het aantal hotelovernachtingen. In 2011 met bijna 6%. Medisch wetenschappelijke congressen als ESE en ISCT waren samen alleen al goed voor 14.000 hotelovernachtingen.’

 

Record aantal bids

Rotterdam Marketing zet zich al jaren in om internationale congressen naar de stad te halen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam en Rotterdamse ondernemers en instellingen worden jaarlijks talloze bids uitgebracht. ‘In 2011 betrof dit een recordaantal van 21 bids’, zegt Ton Wesselink, directeur van Rotterdam.

 

Positie verstevigen

‘Ongeveer de helft hiervan hebben we als organisatie, samen met partners, reeds voor de stad binnen weten te halen. Het actief benaderen van de associatiemarkt moet ook de komende jaren handen en voeten geven aan de ambities om onze positie als 2e congresstad van Nederland nog verder te verstevigen. We houden een sterke focus op de kennisgebieden van de stad: medisch, haven, transport en logistiek.’

 

Stimuleringsfonds

Speciaal voor initiatiefnemers van internationale congressen die zich richten op deze speerpunten van de stad biedt Rotterdam al enige jaren een stimuleringsfonds aan. Een extra financieel steuntje in de rug, die voor veel internationale verenigingen de laatste drempels wegnemen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!