Back Back Nieuws

Rotterdam lanceert toeristische barometer

20 april 2012
In het kader van het programma Bruisende Binnenstad lanceerden Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam, de Ondernemersfederatie Rotterdam City en Rotterdam Marketing deze week gezamenlijk de Toeristische Barometer Rotterdam. Met deze online database is er vanaf nu één centrale plek in de vorm van een vrij toegankelijke website rotterdam.toeristischebarometer.nl, waar actuele bezoekcijfers structureel in kaart worden gebracht.

 

Nieuw record voor Rotterdamse hotelsector

De barometer bevat verblijfcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), bezoekcijfers van attracties, musea en evenementen en het inkomend toerisme op Rotterdam The Hague Airport. Een opvallend resultaat is dat deze luchthaven een zeer succesvol jaar heeft gedraaid met ruim 25% meer buitenlandse passagiers. CBS-cijfers laten daarnaast zien dat ook de Rotterdamse hotelsector een nieuw record heeft behaald met ruim 1,1 miljoen overnachtingen.

 

Actuele toeristische situatie

Met de Toeristische Barometer heeft Rotterdam een nieuwe tool in handen waarmee op laagdrempelige wijze een goed beeld wordt verkregen van de actuele toeristische situatie in de stad. De barometer is opgebouwd uit vijf hoofdindicatoren die trends en ontwikkelingen inzichtelijk maakt met het oog op inkomende buitenlandse passagiers op Rotterdam The Hague Airport, het aantal hotelovernachtingen en het aantal bezoeken aan de belangrijkste attracties, musea en evenementen.

 

Waardevolle tool voor beleidsontwikkeling

Maarten Suijker, beleidsadviseur Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam: ‘Wij hebben met elkaar een schat aan gegevens kunnen samenbrengen in deze Toeristische Barometer. De barometer biedt nu de mogelijkheid om diverse sectoren maandelijks met elkaar te vergelijken. Waardevol voor strategische beleidsontwikkeling, maar ook een handige tool voor Rotterdamse ondernemers en maatschappelijke organisaties in de vrijetijdsindustrie.’

 

Toeristisch topjaar

Resultaten over het jaar 2011 laten zien dat Rotterdam The Hague Airport een opvallend goed jaar achter de rug heeft. Ook de Rotterdamse hoteliers kunnen terugblikken op een nieuw toeristisch topjaar. CBS-cijfers over het jaar 2011 laten zien dat het aantal hotelgasten en hotelovernachtingen in de stad is gestegen met respectievelijk 5,4% en 5,9% ten opzichte van 2010.

 

Druk bezochte evenementen

Daarnaast zijn de Rotterdamse evenementen het afgelopen jaar druk bezocht. Gezamenlijk hebben zij 4,4% meer bezoekers getrokken ten opzichte van 2010. Grote successen zijn geboekt door ondermeer het jaarlijks terugkerende Dunya Festival. Het muziekfestival trok maar liefst 225.000 bezoekers ten opzichte van 100.000 bezoekers in het jaar ervoor. Ook het Nationale Nieuwjaarsfeest werd druk bezocht met 20.000 bezoekers. Bijna drie keer zoveel als in 2010.

 

Musea cijfers

Ondanks een stijging van bijna 25% in het eerste kwartaal hebben de musea over het gehele jaar een daling gerealiseerd van 6,1%. De programmering in de musea speelt hierin een rol. Zo had de Kunsthal in het vierde kwartaal van 2010 de blockbuster Edvard Munch in huis. De grote bezoekersaantallen die deze tentoonstelling trok, zorgen mede voor het verschil in vergelijk met dezelfde periode in 2011.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!