Back Back Interview

Rens de Jong: ‘Presenteren is mijn passie!’

30 april 2014

Eind februari overvielen juryleden Marga Groot Zwaaftink en Jan-Jaap In der Maur, Dagvoorzitter van het jaar, Rens de Jong met de bekendmaking van deze titel. Van zo’n vakman valt veel te leren, daarom dit interview tussen Rens en Marga dat eindigt met een top 5 lijst van tips. 

Wie is Rens de Jong?
Ik ben geboren in 1975 in Muiden. Ik wist vrij vroeg wat ik wilde: presenteren! Maar daarvoor wilde ik nog acteur of natuurkundige worden. Ik heb Journalistiek gestudeerd in Zwolle en daarna Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Via de NOS en AT5 ben ik bij BNR terecht gekomen. Sinds 2004 treed ik op als dagvoorzitter. Ik woon samen en ben trotse vader van drie kinderen.

Beroep en bedrijf?
Ik ben presentator en journalist bij radio, televisie en events. Dit doe ik vanuit mijn eigen onderneming.

Waarom dit vak?
Op 11 jarige leeftijd begon ik al met presenteren van een radioprogramma bij Radio Space. Eerst als sportredacteur, later meer in de muziek. Gek genoeg boeide met dat niet echt, ik kwam er al gauw achter dat de actualiteiten mij fascineerde. Toen ik 16 jaar was, had ik de rol van eindredacteur van het actualiteiten programma. Kortom: presenteren is mijn passie!

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Het ‘Fondsevent 360’ waarin we megatrends in de wereld, voorlegde aan 350 beleggingsprofessionals en private bankers. Hier kwam alles samen: de trend robotisering werd via Skype uitgelegd door een hoogleraar uit de VS, er kwam een robot het podium op én daarna mocht ik een ondernemer interviewen over zijn bedrijf in robottoepassingen.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Ik kan niet lang genoeg stilzitten als ik zelf niet presenteer! Dus ik bezoek niet veel events. Wel heb ik mooie herinneringen aan de Parade maar dan 20 jaar geleden toen het nog ‘kneuterig’ was. En een beetje vreemd.

Wat inspireert jou?
Gekke plekken en locaties waardoor je uit je ‘comfort zone’ raakt. Laatst ben ik in New York bijvoorbeeld een middag in een rechtbank gaan zitten en heb gefascineerd meegekeken naar een ‘juicy court case’. En ooit zijn we in Swasiland ‘op de gok’ gaan overnachten in een bergdorp tussen de Afrikanen. Dat leverde mooie gesprekken op over het leven!

Waar droom je nog van?
Een eigen talkshow à la Humberto Tan, of Pauw & Witteman, die gaan stoppen, dus wie weet…Of een echte ondernemers show op TV of in het theater. Waarin Nederland ziet wat ondernemers bezig houdt, wat een ‘gevecht’ het soms is. En waarin ondernemers echt geholpen worden. Een soort mix van ‘Stuif ’s in’+ wensen waarmaken zoals in Laat de Leeuw + Zakendoen met…

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Ik zou graag de rechterhand van Mark Zuckerberg van Facebook willen zijn. Het fascineert me mateloos wat Facebook drijft, hoe zij alle bedrijven die ze opkopen aan elkaar gaan knopen, wat hun visie is op de wereld over 5-10 jaar. En of ik dat nog wel een leuke wereld vind! Dat van binnenuit horen en zien, lijkt me fantastisch!

Wat was je grootste blunder?
Ik ben erg slecht met namen, zelfs van collega’s waar ik al jaren mee werk. Dus ik heb al eens met mijn mond vol tanden gestaan toen ik de presentator van het volgende radio onderdeel moest aankondigen. Sindsdien zorg ik altijd dat het bovenste vel van mijn draaiboek de namen bevatten in arial 14.

Je bent winnaar van Beste Dagvoorzitter van het Jaar, hoe zie jij het vak?
Ik doe meerdere zaken maar dagvoorzitter zijn, is wezenlijk anders dan presenteren voor radio of televisie. Het is veel meer een combinatie van strategisch meedenken, de gastheer zijn, ook de strenge journalist en soms de kwajongen met humor.

De verwachting bij opdrachtgevers over wat een dagvoorzitter levert, verschilt nog wel eens met wat hij of zij werkelijk levert. Men verwacht ‘een goede presentatie’ maar een goede dagvoorzitter levert volgens mij een ‘gerustgestelde opdrachtgever’. Die met een ontspannen gevoel de zaal in loopt omdat hij of zij weet dat de dagvoorzitter het onder controle heeft.

5 Tips van de beste dagvoorzitter van Nederland:

1. Betrek de dagvoorzitter zo vroeg mogelijk bij de bijeenkomst. Zodat de kennis over het opzetten van het programma benut wordt. Verstand van Meeting design is een van de belangrijke onderdelen die een goede dagvoorzitter meebrengt, benut deze! En zijn of haar netwerk bij mogelijke sprekers!

2.Toon lef! Zorg ervoor dat er veel afwisseling in het programma zit zodat de dagvoorzitter vaart en dynamiek tools heeft! Een kort interview letterlijk op een zeepkist met de voorzitter van de Raad van Bestuur. Of een paar jaar geleden, toen gaven we 4 deelnemers de keuze: het event bijwonen of de kans aangrijpen om tijdens het event hun website door een team van experts, uit te breiden met een mobiele versie. Tijdens het event schakelde we regelmatig om te laten zien hoe ver het stond, wat leerpunten waren.

3. Fun en spel; hou deelnemers bij de les door ze te laten ‘spelen’. Als er dan een ‘verplicht’ nummer is, stel na afloop in kwis vorm vragen en wie het eerste het juiste antwoord geeft, verschijnt op het grote scherm! De tools hiervoor zijn tegenwoordig niet duur meer en het maakt een wezenlijk verschil.

4. Deelnemers discipline: verwacht in het voortraject niet teveel van de deelnemer. Deze is druk, is blij dat alles loopt op het werk, thuis. Probeer in plaats daarvan op het event echt te raken in hoofd en hart. Daarom moet een dagvoorzitter bij de start werk maken van zijn publiek. Om deelnemers soms van de ‘TV kijk stand’ in een actieve houding te krijgen, enthousiast om aan de slag te gaan! En probeer het enthousiasme in het na-traject vast te houden, dan gaan deelnemers als het goed is, zaken anders aanpakken!

5. Investeer in een goede redacteur! Dit kan een freelancer zijn of bij de betere congres- en eventbureau’s: een professional die gewend is meerdere sprekers te benaderen, de beste te selecteren en dan ook nog zo te briefen dat deze spreker ‘boven zichzelf uit stijgt’ op het podium.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!