Prinsjesdag bloemen: lokaal, duurzaam en circuleerPrinsjesdag bloemen: lokaal, duurzaam en circuleer
Back Back Nieuws

Prinsjesdag bloemen: lokaal, duurzaam en circuleer

19 september 2022

Onder het motto- lokaal, duurzaam en circuleer, sieren dit jaar vierduizend Nederlandse bloemen de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tijdens Prinsjesdag. De bloemencomposities laten denken aan de bloemstilleven schilderijen van de 17-18 eeuw. Vanuit duurzaamheidaspect zijn uitsluitend Nederlandse bloemen gebruikt in de composities zonder gebruik te maken van oase (steekschuim), wat een bron van microplastic is. Na afloop van Prinsjesdag krijgen de bloemen een tweede leven bij een verzorgingscentrum in Den Haag.

Bloemen met een gouden randje

Natalia Hoogenraad, oprichter van bloemstyling atelier Bloemenmeisjes.com, vertelt: ‘de belangrijkste bloemen in de composities tijdens Prinsjesdag dit jaar zijn: cymbidium orchideeën, rozen en dahlia’s en tulpen. Royale cymbidium orchideeën sieren de composities met gele en groene kleuren. Bijzonder grote orchideeën met opvallende kleuren van een topkwekerij Special Orchids is helemaal gespecialiseerd in het telen van grootbloemige snij-cymbidium.’

Uitdaging: XXL composities luchtig, lichtgewicht zonder microplastic

Uitgangspunten van deze opdracht waren het gebruik van de frisse najaarskleuren zoals geel groen, en oranje en het gebruik van seizoensbloemen. De uitdaging zat hem ook in het neerzetten van de bloemen compositie voor de bordeauxrode achtergrond. De kans was aanwezig dat door de dominante achtergrondkleur, sommige bloemen niet zouden opvallen of zelfs zouden wegvallen. Ook was het belangrijk  om rekening te houden met hoe de compositie en de bloemen er op de foto’s en TV uit zouden komen. Daarom hebben wij gedurende de opbouw meerdere foto’s en video’s gemaakt en bekeken. Het maken van de zes grote centerpieces en het troonstuk zonder het gebruik van oase was een uitdaging. Deze bewuste keuze heeft ook als voordeel dat de bloemen op water staan en er hierdoor fantastisch uit blijven zien.

De makers – team van  bloemstylisten Bloemenmeisjes.com

Bloemenmeisjes.com is een team  bloemstylisten en ruimtelijke vormgevers met veel ervaring op het gebied van grootschalige projecten met bloemen en planten. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!