Presenteren doe je zoPresenteren doe je zo
Back Back Nieuws

Presenteren doe je zo

29 mei 2019

De een doet het met het grootste gemak, terwijl een ander er slapeloze nachten over heeft: presenteren. Je bedrijf introduceren, een nieuw product presenteren, een kennissessie geven of jezelf presenteren bij een sollicitatie, allemaal momenten waarbij je goed uit de verf wilt komen.

Maar hoe houd je een goede presentatie als je helemaal geen presentatietalent hebt? In dit artikel geeft PPT Solutions je een aantal handvatten die jou helpen om van je presentatie een succesverhaal te maken.

Goede voorbereiding

Het klinkt natuurlijk een beetje afgezaagd en vanzelfsprekend, maar het is een feit dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zorg dus dat je altijd de baas over jouw verhaal bent en dat je datgene wat je presenteert van buiten kent.

Als je datgene wat je gaat presenteren goed kent kun je je presentatie namelijk in eigen woorden houden, terwijl iemand die zijn onderwerp maar redelijk kent meestal de presentatie uit zijn hoofd leert en vooraf bedachte zinnen oplepelt.

Presentatie cursus of workshop

Een goede PowerPointpresentatie hebben is ook erg belangrijk. Het is mogelijk om dit te leren maken met een presentatie cursus of presentatie workshop. Hier kun je bijvoorbeeld leren hoe je met presentatie software Mac een uitstekende presentatie in elkaar kunt zetten.

Bewust van je lichaamshouding

Als jij je bewust bent van je lichaamshouding is het een stuk eenvoudiger om de goede lichaamsbewegingen te maken tijdens je presentatie, je weet namelijk hoe elke beweging van jou er van afstand uitziet en daardoor weet je precies welk effect het gaat hebben op je publiek.

Enthousiasme

Enthousiasme is een van de belangrijkste factoren die jouw presentatie kan maken of kraken. Bij teveel enthousiasme zul je als ADHD'er bestempeld worden en bij te weinig enthousiasme vindt men je presentatie te saai.

Zorg er dus voor dat je je publiek op een natuurlijke enthousiaste manier meeneemt in je verhaal, zodat het er niet te dik boven op ligt, maar dat het natuurlijk overkomt.

Pauzes inlassen

Sommige mensen jagen door stress en zenuwen als een razende door hun presentatie heen. Om dit te voorkomen kun je het beste pauzes voor jezelf inlassen. Laat bijvoorbeeld korte, natuurlijke, stiltes vallen na belangrijke zinnen in je presentatie.

Door dit te doen bereik je twee dingen: allereerst voorkom je dat je presentatie veel te snel is afgelopen en ten tweede zal het publiek je verhaal beter volgen omdat ze niet meer overspoeld worden met informatie.

Interactie

Interactie met het publiek is een hele belangrijke slagingsfactor van een presentatie. Let er dus op dat je het publiek betrekt bij jouw presentatie. Dit kan je doen door bijvoorbeeld discussiemomenten te creëren of door vragen te stellen.

Soms kan het ook zo zijn dat het publiek niet zo zit te wachten op interactie. Toch is het wel goed om de interactie te zoeken met dit passieve publiek. Dit kan je doen door bijvoorbeeld ja/nee-vragen te stellen of door het publiek op iets te laten stemmen met hun handen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!