Podcastserie van Zwolse theaters krijgt vervolg met bijzondere familiebedrijvenPodcastserie van Zwolse theaters krijgt vervolg met bijzondere familiebedrijven
Back Back Locaties

Podcastserie van Zwolse theaters krijgt vervolg met bijzondere familiebedrijven

04 mei 2023

Familiebedrijven staan centraal in de nieuwe reeks podcasts van Zwolse theaters. In vijf gesprekken heeft journalist en presentator Rick Nieman het met zijn gasten over het binden en boeien van klanten en medewerkers. En ook over het bijzondere karakter van familiebedrijven, waarvan er overigens in Overijssel en Gelderland bovengemiddeld veel zijn. Zij vormen de ruggengraat van de regionale economie en werkgelegenheid. Een belangrijke groep bedrijven in de regio dus! En natuurlijk ook een belangrijke groep voor Zwolse theaters waarbij vele familiebedrijven aangehaakt zijn als sponsor of bedrijfsevenementen komen organiseren in de theaterzalen.

Grootse betrokkenheid bij medewerkers

De opnames van de podcasts vonden plaats op het podium van Theater de Spiegel. De geïnterviewden zaten hier letterlijk in de spotlights. Een plek waar ze, zo blijkt uit de gesprekken, zichzelf niet direct zouden plaatsen. Bij familiebedrijven valt namelijk de aandacht voor de medewerkers enorm op. En daardoor de verbondenheid van de medewerkers met de bedrijven. René Breman, lid van de directie van Breman Installatiegroep: ‘Ik merk dat er een grote betrokkenheid is van onze medewerkers, niet alleen bij het bedrijf, maar ook bij de familie.’ Personeel blijft ook lang bij familiebedrijven in dienst, soms zelfs wel veertig, vijftig jaar. Voor Gijs en Martin Hemmink van Hanzestrohm past dat bij een van de kernwaarden van hun bedrijf, namelijk langdurige samenwerking. Emmelien Regeling, general manager van RPP Kunststofoplossingen hoort van haar medewerkers dat het bedrijf voelt als een grote familie.

Rentmeesterschap

Een ander opvallend aspect dat familiebedrijven kenmerkt, is de continuïteit op lange termijn. Deze gaat voor de winst op korte termijn. Natuurlijk is het belangrijk dat een bedrijf financieel gezond is, maar de koers van familiebedrijven wordt niet beïnvloed door de rendementseisen van aandeelhouders. ‘Het gaat bij ons niet alleen om geld’, zo vertelt Bernardo Eenkhoorn, neef van René Breman én directielid.  ‘Het gaat ook om een blik op de horizon, om plezierig met elkaar samenwerken en de continuïteit garanderen.’ Martin Hemmink noemt het rentmeesterschap, waarbij een generatie een tijdje het eigendom van de onderneming mag hebben en ervoor moet zorgen dat ook de volgende generatie ermee verder kan. Die bloedband die in familiebedrijven zit, maakt het bijzonder. En het gaat vaak over veel generaties. Het oudste familiebedrijf in deze reeks stamt maar liefst uit 1843! (Van Rossum).

In de voetsporen van…

De gasten van Nieman behoren tot de jongste generatie die actief is in de familiebedrijven. Daarom gaan de gesprekken óók over vooruitkijken en nieuwe ontwikkelingen. De volgende generatie heeft weer een eigen visie die past bij de tijdsgeest. Zo is de jonge generatie continu bezig met nadenken over en het verduurzamen van bedrijfsprocessen. Daarnaast is er veel aandacht voor vitaliteit en de rol van het bedrijf in de samenleving.

Natuurlijk is het onvermijdelijk om het in de gesprekken ook te hebben over het bestaansrecht van de familiebedrijven, vele bestaan al jaren en hebben mooie jubilea op komst met een bijpassend feest. Van Rossum bestaat dit jaar 180 jaar, Breman Installatiegroep bestaat in 2025 100 jaar, Vrieling Adviesgroep en Hanzestrohm bestaan in 2024 en 2026 75 jaar en RPP viert dit jaar het 20-jarig bestaan. Gaan ze hun jubileumfeest bij Zwolse theaters vieren? ‘Wij hebben ons 65-jarig bestaan hier gevierd’, vertelt Martin Hemmink. ‘We zijn als Hanzestrohm sowieso nauw betrokken bij Zwolse theaters en cultuur in onze regio. Niet voor niets heet de grote theaterzaal de Hanzestrohm-zaal. Dus ja, dat we hier in 2026 weer een feest hebben, is wel aannemelijk.’  Een gedeelte van de Breman groep, Breman Utiliteit Zwolle heeft vorige week een prachtig feest gevierd met foodtrucks, doekenacts en natuurlijk een goed feest op het podium, al een goed voorproefje voor het 100-jarig bestaan van de Breman installatiegroep.

Beluister de podcasts

Wie de volledige gesprekken van Rick Nieman met zijn 10 gasten wil beluisteren, kan terecht op de website van Zwolse theaters

Met dank aan Bernardo Eenkhoorn en René Breman van Breman Installatiegroep uit Genemuiden, Martin en Gijs Hemmink van Hanzestrohm uit Zwolle, Jasper Vrieling en Serge Evers van Vrieling Adviesgroep uit Hardenberg, Theo en Emmelien Regeling van RPP Kunststofoplossingen in Nieuwleusen en Michel en Luciën van Rossum van Van Rossum IJzerhandel in Zwolle.

Tekst: Jean-Jacques Jouret

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!