Oud & Nieuw 2023: ‘Oliebol of cruffin?’Oud & Nieuw 2023: ‘Oliebol of cruffin?’
Back Back Trends

Oud & Nieuw 2023: ‘Oliebol of cruffin?’

01 januari 2024

Dit is een artikel uit ons inspiratiemagazine.

Ook na Oud & Nieuw gaat de gezelligheid vaak nog even door met allerlei nieuwjaarsborrels, en dat gaat gepaard met veel eten. Als we het hebben over de meest opvallende foodtrends, dan is er eentje die 2023 compleet domineerde – die van de kruisbestuivingen. Raken we uitgekeken op de klassiekers? Dat niet. Maar we staan blijkbaar wel massaal open voor nieuwe probeersels. Dus wat serveer jij dit jaar op je nieuwjaars-event? Ga je voor de klassieke oliebol of ga je out-of-the-box met een van deze nieuwerwetse traktaties?

Croissant x Tompouce

De crompouce was ineens overal te spotten! Van influencer filmpjes tot lokale banketbakkers en grote supermarktketens, iedereen liftte afgelopen herfst mee op de crompouce-trend. En wij snappen waarom: het is gewoon superlekker! Leuk extraatje: was de croissant voorbehouden als ontbijt-snack, de crompouce is breder inzetbaar. Dus waarom niet bij een nieuwjaarsviering? Wij spotten zelfs meerdere variaties op de crompouce: de oliepouce (een kruising tussen een oliebol en een tompouce), de donouce (donut x tompouce) en Crave Bakery in Rotterdam verzon een leuke parodie! De Tom Crouce (de vegan versie van een crompouce). De keuze is dus reuze!

Croissant x Muffin

De cruffin is het jongere neefje van de cronut. Een gefrituurde bladerdeeglekkernij in de vorm van een donut, die tien jaar geleden al voor een enorme hype zorgde. Deze waaide in 2013 over uit het altijd vooruitstrevende New York en is inmiddels redelijk ingeburgerd. De cruffin is nog wat nieuwer maar volgt steady in de voetsporen van z’n grote neef. Zoals de naam al verklapt hebben we het dit keer over een kruising tussen een croissant en een muffin. Het levert een heerlijke variant op. En guess what? Met speciale gelegenheden tref je in Fort Negen in Amsterdam zelfs een trio variant: de cruffin-tompouce! Volg je het nog?

Voor de hartige snoeper

Niet iedereen wordt blij van een tafel met louter suikerwaren. De afwisseling met wat hartigs mag er ook zijn bij de vele kerst- en nieuwjaarsborrels die ons nog te wachten staan. Niet getreurd, ook voor de hartige borrelaar valt er genoeg te kiezen in kruisbestuivingenland. Wat dacht je van een pizzabal? Een bitterbal met een kaas-salamivulling. Deze is momenteel te spotten bij een grote Duitse supermarktketen. De Telegraaf schreef al over de sushi-burger, waarvan het broodje is gemaakt van sushirijst en de verdere burgertoppings kunnen verschillen. Ook voor hartige crossovers grijpen foodtrendsetters graag naar croissantdeeg. Zo bewijze varianten als de croisushi - die overigens niet heel succesvol was - en de tacro; nu alleen nog te verkrijgen via een oversteek over de oceaan naar Viva la Tarte in San Francisco.

Maar eerlijk: eigenlijk blijft die goeie ouwe oliebol ook gewoon heel erg lekker!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!