Openlucht-expositie Three Little Birds op Johan Cruijff BoulevardOpenlucht-expositie Three Little Birds op Johan Cruijff Boulevard
Back Back Nieuws

Openlucht-expositie Three Little Birds op Johan Cruijff Boulevard

22 december 2020

“Singin’ don't worry, about a thing, 'cause every little thing, gonna be all right!” Normaal gesproken wordt deze tekst door duizenden Ajaxfans meegezongen in de Johan Cruijff ArenA, maar nu is het stiller dan ooit. Geen wedstrijden met publiek en een gesloten winkelgebied. Het lied van Bob Marley vormt daarom de basis van een multimediale tentoonstelling op de Johan Cruijff Boulevard die vanaf heden tot en met begin april te bezoeken is. Audio, fotografie en collagekunst komen samen in de buitenlucht.

Tentoonstelling ‘Three Little Birds’

Het nummer ‘Three Little Birds’ is belangrijk voor veel Ajax-supporters en Amsterdammers. Het lied is de rode draad van de tentoonstelling die drie karakteristieke elementen uit Amsterdam Zuidoost aan elkaar rijgt: de bijzondere Surinaamse zangvogelcultuur, voetbalclub Ajax en de vooruitstrevende kunstscene in de Bijlmer. De audiovisuele tentoonstelling voegt meer levendigheid en intimiteit toe aan het versteende ArenA-gebied.

Zangvogels

Surinaamse mannen die bij mooi weer hun zangvogels meenemen om op straat ‘tegen’ elkaar te zingen; het kenmerkt winkelcentrum Amsterdamse Poort. Het gezang van de Picolet, de TwaTwa en de Gelebek bezorgt vele bezoekers een lach op hun gezicht. De vogeltrainers zoeken elkaar op in het gezellige winkelcentrum, zodat de zangvogels wennen aan de drukte en het omgevingsgeluid bij wedstrijden. Nu het stiller is in het ArenA-gebied brengt de expositie deze geluiden terug, met dank aan de Surinaamse Zangvogelvereniging Ringmasters. Het gezang van de beste zangvogels van Amsterdam is via drie audio installaties te horen bij de bomengroepen op de Johan Cruijff Boulevard.

De portretserie ‘The Birdmen’ van fotograaf Jacquie Maria Wessels komt met het gekwetter op de achtergrond goed tot z’n recht. Wessels heeft de zangvogelsubcultuur vastgelegd in Suriname en Nederland. Deze foto’s zijn vanaf buiten te zien in de glazen koepel van restaurant JinSo op de Johan Cruijff Boulevard 155.

Collagekunst van AiRich​

Tussen de audio installaties en de portretten in zijn de metershoge kunstwerken van AiRich te vinden. Het kleurrijke drieluik beslaat ruim 150 vierkante meter doek rondom het in aanbouw zijnde FEBO paviljoen en vertelt verhalen uit Zuidoost. Boven de kunstwerken is de songtekst van Bob Marley te zien, zodat de kijker zichzelf er nog even aan herinnert: every little thing, gonna be all right.

11 United

De expositie is een initiatief van 11 United. 11 United is actief als aanjager in het ArenA-gebied en de Amsterdamse Poort en wordt gevormd door We The City, Pop-Up City, Vinger.nl en Luciano Latuny. 11 United werkt samen met lokale pioniers aan tijdelijke én duurzame initiatieven die bijdragen aan kwalitatieve, gemengde stadswijken. Meer informatie is te vinden op 11united.amsterdam.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!