Ontknoping SDG-Challenge in Oranjerie Paleis SoestdijkOntknoping SDG-Challenge in Oranjerie Paleis Soestdijk
Back Back Locaties

Ontknoping SDG-Challenge in Oranjerie Paleis Soestdijk

17 december 2021

Begin december komen studententeams van 16 verschillende universiteiten uit het land samen in de sfeervolle Oranjerie van Paleis Soestdijk voor de ontknoping van de SDG-Challenge 2021. Voor een jury presenteerden de teams hun ideeën over het optimaliseren van duurzaamheid en het future-proof maken en vergroenen van de aan hen gekoppelde organisatie. Wat een grootscheeps event met publiek en genodigden zou worden moest op het laatste moment worden omgeturnd in hybride vorm met een select gezelschap op locatie en een livestream voor publiek. Maar zo blijkt: snel schakelen en adequaat handelen, ook dat is geen probleem bij Paleis Soestdijk.

 

 • Foto: Nufotograferen
  Foto: Nufotograferen
 • Foto: SoapBox
  Foto: SoapBox
 • Foto: SoapBox
  Foto: SoapBox
 • Foto: SoapBox
  Foto: SoapBox
 • Foto: SoapBox
  Foto: SoapBox

In transitie

Het hosten van de finale van de SDG-Challenge is geïnitieerd door jongerenbureau Soapbox, en past perfect bij hun eigen bedrijfsfilosofie. Momenteel is Paleis Soestdijk in transitie en wordt er hard gewerkt om in 2024 open te kunnen gaan als onafhankelijk platform voor innovatief Nederland. Duurzaamheid, en in het bijzonder de Sustainable Development Goals zijn daarvoor de basis. In dat kader is Paleis Soestdijk onderdeel van het SDG House Network, een netwerk van locaties dat zich inzet om die doelen te behalen. ‘Een plek bieden aan jonge, creatieve, innovators op het gebied van duurzaamheid en energie past daar perfect bij’, aldus Carmen Louwe, communicatiemedewerker bij Paleis Soestdijk. ‘Daarbij ligt onze focus op het gebied van water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid.’

Sustainable Development Goals realiseren

De SDG-Challenge is de landelijke competitie voor studenten en organisaties om samen te werken aan de SDGs. De oplossingen die worden gepitcht zijn daadwerkelijk bruikbaar en implementeerbaar en hebben impact. De presentaties zijn beoordeeld door een professionele jury met Sandra Pellegrom – SDG Coördinator Ministerie van Buitenlandse zaken, Folkert van der Molen – Oprichter Van der Molen E.I.S / Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen, Manon Klein – Directeur Impact Hub Amsterdam en Tom Emmelkamp – Partner Climate Change & Sustainability @ EY. De jury verkoos Rijksuniversiteit Groningen, gekoppeld aan Eska, tot winnaar terwijl de Erasmus Universiteit, gekoppeld aan BNG Bank, de publieksprijs in de wacht sleept.

Joris van Santen, Projectmanager SDG- Challenge is enthousiast over de samenwerking: ‘Tijdens de finale van de SDG-Challenge presenteren studenten van over het hele land oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken waaraan ze gewerkt hebben. Alles met het doel om gezamenlijk bij te dragen aan de Sustainable Development Goals. Om deze gerealiseerde impact te vieren op zo'n prachtige locatie, die dezelfde doelen omarmt, maakt me trots.'

Oranjerie

De Oranjerie, een Rijksmonument met ruimte voor zo’n 200 personen, ademt sfeer, duurzaamheid en allure. Het smaakvolle interieur van Gispen, de immense ramen en het aangrenzende terras maken deze ruimte licht en toegankelijk voor velerlei soorten events. Vanuit de Oranjerie heb je vrij zicht op het paleis en de parktuin met het Vijverveld aan de paleisvijver en het Olifantenveld. Het paleis is momenteel dicht in afwachting van de restauratie, maar de overige locaties zijn gezamenlijk of ieder afzonderlijk in te zetten voor een evenement. Bij de Oranjerie hoort de monumentale, cilindervormige Watertoren. Deze Watertoren dateert uit het jaar 1680 en heeft een intieme, verbindende sfeer. Ideaal als break-out room, private diner locatie of vergaderplek.

Vernieuwend Soestdijk

Paleis Soestdijk is een groene plek van verbinding en innovatie met 7 verschillende evenementenlocaties. Bijzonder detail: ze hebben de duurzame ambitie om het eerste energie neutrale paleis ter wereld te worden. Samen met partners die dezelfde ambitie delen willen ze in de toekomst op het landgoed het beste van het beste dat ons land te bieden heeft op het gebied van water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid presenteren. Kortom: een iconische ontmoetingsplek waar innovatie, historie, duurzaamheid en verbinding wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.

Door > Nathalie Schalke

 

Hoofdfoto: Nufotograferen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!