Back Back Nieuws

Onderzoek: Langer leven door leuke collega's

12 mei 2011
Mensen die het goed kunnen vinden met hun collega's leven langer, dan mensen die niet met hun collega's op kunnen schieten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association. Wannneer je collega’s niet aardig vindt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.

 

Selectiegroep

Wetenschappers van Tel Aviv University volgden 820 volwassenen voor een periode van 20 jaar, van 1988 tot 2008. De deelnemers aan het onderzoek waren werkzaam bij verschillende grote bedrijven in verschillende sectoren. Gemiddeld werkten ze zo'n 8,8 uur per dag. Een derde van de groep bestond uit vrouwen, 80 procent van de vrouwen was getrouwd en had kinderen, en 45 procent had minstens twaalf jaar een opleiding gevolgd.

 

Beschermend effect

Het effect van een sociale werkomgeving was het grootst in de leeftijdsgroep tussen de 38 en 43 jaar. Ook mannen die controle en beslissingsmacht voelden op het werk ervoeren dit 'beschermende effect'. Bij vrouwen bleek echter dat het hebben van controle en beslissingsbevoegdheid de kans op overlijden vergroot.

 

Bron: nu.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!