Nu ook statiegeld bij Koninklijke JaarbeursNu ook statiegeld bij Koninklijke Jaarbeurs
Back Back Nieuws

Nu ook statiegeld bij Koninklijke Jaarbeurs

03 oktober 2023

Steeds vaker kiezen drukbezochte locaties zoals tuincentra, luchthavens en scholen ervoor om statiegeldflesjes en -blikjes in te nemen. Ook Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Wie een flesje of blikje bij een innameapparaat bij Jaarbeurs inlevert, kan zelf beslissen wat er met het statiegeld gebeurt: via Tikkie het geld meteen op je rekening storten óf doneren aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

‘Bij Jaarbeurs staan we voor duurzaamheid en daar houden we ons aan vast in alles wat we doen. Een duurzame toekomst kunnen we alleen samen bereiken’, aldus Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs. Hij vervolgt: ‘Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is de manier om een duurzaam beheer van grondstoffen te realiseren en zwerfafval te verminderen. Bij Jaarbeurs ontvangen we jaarlijks gemiddeld 2,3 miljoen bezoekers. Ik ben dan ook blij dat Statiegeld Nederland twee statiegeldmachines bij ons plaatst.’

Sinds 2018 steunt Jaarbeurs het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit doen zij onder andere door het statiegeld op PET-flessen aan het centrum te doneren. Met de nieuwe statiegeldmachine hebben bezoekers de keuze om aan het Prinses Máxima Centrum te doneren of via een tikkie het statiegeld terug te krijgen.

Steeds meer innamepunten

Op dit moment telt Nederland meer dan 28.000 innamepunten, waaronder supermarkten, tankstations en NS-stations. Ondertussen wordt hard gewerkt aan verdere uitbreiding van innamepunten op andere locaties. Bij verschillende scholen, attractieparken en tuincentra kunnen sinds kort ook plastic flesjes en blikjes worden ingeleverd.

‘Locaties waar veel consumenten samen komen hebben prioriteit”, aldus Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Een evenementen- en congreslocatie is ook zo’n hotspot. We zijn dan ook blij dat Jaarbeurs nu ook statiegeldflesjes en -blikjes inneemt. Want hoe meer innamepunten er zijn, hoe makkelijker het is om flesjes en blikjes in te leveren. We maken er dan weer nieuwe verpakkingen van. Ik hoop van harte dat andere evenementenlocaties het voorbeeld van Jaarbeurs snel volgen. Want een brede, landelijke samenwerking is essentieel om het consumenten echt makkelijk te maken om lege statiegeldflesjes en -blikjes in te leveren en zo samen te bouwen aan een circulaire economie.’

Statiegeld Nederland is in gesprek met verschillende andere drukbezochte locaties in Nederland om te helpen het landelijk netwerk van innamepunten verder uit te breiden. Drukbezochte locaties die ook een gratis innamemachine willen plaatsen, kunnen contact opnemen met Statiegeld Nederland.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!