Back Back Nieuws

NIKTA & International Security Agency introduceren opleiding 'BHV voor Evenementen'

29 november 2013
International Security Agency (ISA) is sinds deze week de eerste gecertificeerde opleider die de opleiding ‘BHV voor Evenementen’ aan haar medewerkers en klanten mag verzorgen. Deze certificatieregeling valt onder de ISO-17024 norm voor ‘vakbekwaamheid’ en is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg Traning & Advies (NIKTA), in nauwe samenwerking met de opleidingstak van ISA.

Sinds 2003 is NIKTA de grootste certificatie-instelling in Nederland die persoonscertificaten BHV en Acute Zorg (eerste hulp) uitgeeft volgens de internationale standaard NEN-EN-ISO/IEC 17024. Bedrijfshulpverlening (BHV) is de hulp die wordt verleend bij ongewenste gebeurtenissen in een organisatie, die de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers en andere aanwezigen bedreigen (zoals brand en ongevallen). NIKTA geeft officieel geaccepteerde vakbekwaamheidscertificaten uit volgens ISO 17024. Deze certificaten zijn daardoor zowel in Nederland (volledig) als internationaal (behoudens soms afwijkende wettelijke bepalingen) geaccepteerd.

Opleiding op maat
‘Sinds enige tijd zien we een toenemende behoefte aan maatwerkopleidingen op het gebied van BHV en Acute Zorg, op brancheniveau en op beroepsgroepenniveau. Een algemene BHV of Acute Zorg opleiding is op zich prima, maar BHV’ers en acute zorgverleners missen in hun opleiding vaak enkele specifieke elementen vanuit hun dagelijkse praktijk en er worden ook vaak elementen getraind die helemaal niet relevant zijn voor de cursist. Door dan uit een bestaande certificatieregeling de ‘overbodige’ eindtermen te schrappen en er specifieke eindtermen aan toe te voegen ontstaat er een opleiding op maat. Bij ‘BHV voor Evenementen’ kun je bijvoorbeeld denken aan eerste hulp bij een slachtoffer door drugsgebruik en aan het uitvoeren van een massale ontruiming (crowdmanagement)’, meldt de organisatie.

Belangstelling
NIKTA en ISA verwachten grote belangstelling voor deze nieuwe certificatieregeling, zowel bij de opleiders, als bij de beveiligingsbedrijven. En uiteraard ook bij de organisatoren van evenementen en gemeenten. Zij zijn immers gebaat bij de inzet van beveiligers die specifiek zijn opgeleid om tijdens een evenement adequaat te kunnen optreden in geval van incidenten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!