Nieuwe locatie Nederlands Openluchtmuseum open voor publiekNieuwe locatie Nederlands Openluchtmuseum open voor publiek
Back Back Nieuws

Nieuwe locatie Nederlands Openluchtmuseum open voor publiek

10 december 2021

Zaterdag 4 december is de spiksplinternieuwe locatie Ambachtenwerkplaats in het Nederlands Openluchtmuseum geopend voor het publiek. Een ambacht is een bijzondere vorm van kennis, die alleen in de praktijk te leren is. Ambachtslieden geven hun kennis van generatie op generatie door. Onder begeleiding van een ambachtencoach kan jong & oud nu ook zelf aan de slag met grove en fijne technieken in de Ambachtenwerkplaats. Inschrijven voor een workshop houtsnijden, kapstok maken, spatel snijden, zeefdrukken, borduren of Staphorster stipwerk kan vanaf nu op onze website. Binnenlopen kan natuurlijk ook, als er plek is kun je gelijk aan de slag.

Maak het zelf in de Ambachtenwerkplaats

Nieuw deze Winter is de Ambachtenwerkplaats. Al meer dan honderd jaar zet het Openluchtmuseum zich in om de waarde van ambachten aan het publiek te tonen. In het museum zijn dagelijks onder meer molenaars, smeden, touwslagers, spinsters en wevers actief. In de Ambachtenwerkplaats zetten we ambachtelijke vaardigheden centraal. Jong en oud kan zelf aan de slag met grove en fijne technieken, onder begeleiding van een ambachtencoach. Er zijn twee verschillende werkplaatsen, in de eerste ruimte kan de bezoeker werken met onder meer Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen en borduren. In de tweede ruimte wordt gewerkt met hout. Afhankelijk van de beschikbare tijd en het aanwezige talent kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld houtsnijwerk, het maken van een krukje, een kaarsenstandaard of een servettenhouder.

Expositie

In de Ambachtenwerkplaats is ook een expositie te zien, met films waar hedendaagse makers, te weten Edgar Boudens, Annemieke Koster, Esmé Hofman en Frank Jol, vertellen over hun ambacht en de relevantie en waarde van ambachten voor de samenleving van nu. Ambachten hebben de toekomst. Ambachtelijke werkplaatsen zijn broedplaatsen voor vernieuwing. Vaardige makers experimenteren met nieuwe technologie en verrijken hun gereedschapskist met digitale technieken. Ambachtsmensen zijn meesters in probleemoplossend denken en waardevol om te betrekken bij actuele uitdagingen rondom duurzaamheid en identiteit.

Bijzondere plafondschildering in ere hersteld

In de Ambachtenwerkplaats is voor het eerst sinds decennia ook weer de monumentale plafondschildering van Marinus (Rinus) van der Neut (1910-1999) uit de jaren 1950 in volle glorie te zien. Het kunstwerk, een verbeelding van de twaalf tekens van de dierenriem-  is destijds tot stand gekomen door een opdracht van het toenmalige ministerie Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. De Ambachtenwerkplaats is gevestigd in het oude hoofdgebouw bij de voormalige entree aan de Schelmsestraat, naast de formele tuin.

Hoe werkt het?

Via de website is tijd te reserveren om deel te nemen aan een activiteit in de Ambachtenwerkplaats. Daarnaast is het ook mogelijk ter plekke een plaats te reserveren.

Fotografie > Mike Bink

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!