Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver! Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver!
Back Back Nieuws

Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver!

31 mei 2023

Hotels, restaurants en cafés staan te springen om medewerkers. Het personeelstekort in de horeca is groot. Waar haal je geschikte krachten vandaan? En, misschien wel net zo belangrijk: hoe zorg je ervoor dat mensen bij jou willen blijven werken?

Een hoog loon is leuk, maar het vergroten van werkplezier en bieden van kansen, levert op de lange termijn meer op. Ook voor het bedrijf. Dat doe je door medewerkers te laten om- of bijscholen binnen je bedrijf. Met bijscholing investeer je in actuele kennis van medewerkers, zodat ze breder inzetbaar zijn in het bedrijf. Als je daarnaast mensen uit een andere sector aantrekt en omschoolt, wordt de vijver met nieuw personeel groter.

Naar school én werken

Een mooi voorbeeld van bijscholing is de 28-jarige Celeste Bouwmans. Ze werkt al acht jaar in de keuken van café-restaurant De Doelen in Waalre. Ze heeft ruim voldoende ervaring, maar geen diploma's. Zonde, want ze is prima in staat om alles in goede banen te leiden en de bediening aan te sturen. Eigenaar Jan besprak dit met zijn vaste contactpersoon bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en kwam erachter dat bij- en omscholen ook kan in combinatie met grotendeels door blijven werken.

Opleidingstraject op maat

Er werd snel geschakeld tussen café-restaurant De Doelen, het Summa College én SBB en dat leverde een mooi opleidingstraject op dat perfect aansloot bij de wensen van de betrokkenen. Eerst haalde Celeste de praktijkverklaring assistent horeca en nu volgt ze de verkorte eenjarige mbo-koksopleiding. Er is gekozen voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), waardoor ze maar één dag in de week naar school hoeft en de andere dagen gewoon kan werken. Daardoor hield Jan een goede bezetting en als Celeste straks haar diploma heeft gehaald, kan ze Jan helemaal vervangen in de keuken.

Bij- en omscholing goed voor bedrijf en branche

Ook gastvrijheidsdienstverlener en cateraar Hutten maakte dankbaar gebruik van de expertise van SBB. Cindy Voorhout, manager Hutten Academy: ‘We vinden het belangrijk om onze branche weer aantrekkelijker te maken, maar daarvoor moeten we mensen binnen onze organisatie bijscholen en mensen die uit een ander werkveld komen, helpen om te scholen. Samen met SBB en het Koning Willem I College hebben we daar een fantastische vorm in gevonden. We kunnen een gepersonaliseerd programma aanbieden dat de medewerkers naast hun werk kunnen volgen.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver! Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver!

Linda Voermans en Denise Visser nemen PinkOrange over

Opleidingen, trainingen en workshops
Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver! Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver!

Erepenning uitgereikt aan Museumpark Archeon

Opleidingen, trainingen en workshops
Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver! Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver!

Avolta biedt reizigers een voorproefje van Amsterdam

Opleidingen, trainingen en workshops
Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver! Nieuw horecapersoneel vinden? Zo vis je uit een grotere vijver!

Nieuw festival van de makers van Wildeburg

Opleidingen, trainingen en workshops
Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!