Nederlandse 'fan' cancelde bijna legendarische Nirvana-show vanwege verzekeringskwestieNederlandse 'fan' cancelde bijna legendarische Nirvana-show vanwege verzekeringskwestie
Back Back Nieuws

Nederlandse 'fan' cancelde bijna legendarische Nirvana-show vanwege verzekeringskwestie

30 augustus 2021

Het was een verzekeringskwestie die de legendarische show van Nirvana in Paradiso in 1991 bijna tegenhield. Twee avonden voor die 25e november van 1991 had een jongeman kennisgemaakt met het sloopritueel waarmee de band haar concerten afsloot. Een ongelukkige bezoeker werd geraakt door rondvliegende instrumenten en brak een tand. Zijn advocaat legde daarop beslag op de instrumenten van de band die nog heel waren.

Love Buzz en de cameraman

Er wordt geen documentaire over de band uitgebracht of beelden van het legendarische optreden komen voorbij: Nirvana in Paradiso. Bassist Krist Novoselic die blootsvoets in zijn eigen wereldje staat te swingen, Dave Grohl die op zijn drumstel zit te hengsten alsof het ding zijn moeder heeft beledigd en Kurt Cobain die de klassieker-in-wording Come as you are parodieert door het nummer expres vals te zingen. Tijdens de uitvoering van de eerste Nirvana-single ooit, een cover van Love Buzz van het Nederlandse Shocking Blue, valt de frontman de cameraman aan. Zelfs in thuisstad Seattle raakt men niet uitgepraat over dit concert in Amsterdam. Als we iedereen moeten geloven die nu zegt dat hij erbij was, zaten er die avond honderdduizenden mensen in de voormalige kerk aan de Weteringschans. Dat zal de redactie van 3voor12 ook ondervonden hebben toen ze in 2013 een documentaire maakte over Nirvana in Nederland.

Rondvliegende spaanders

Minder bekend is dat het optreden dus bijna niet doorging, omdat de advocaat van een Nederlandse 'fan' beslag had gelegd op instrumenten van de band. De jonge fan had twee dagen ervoor, in de Vooruit in Gent, hardhandig kennis gemaakt met de manier waarop Nirvana gewend was haar set af te sluiten: door ongeveer alles wat op het podium stond aan gruzelementen te slaan - geen rekening houdend met rondvliegende spaanders. Eén van die spaanders raakte de onfortuinlijke Nederlander. Deze raakte een tand kwijt en wilde zijn tandartskosten vergoed hebben. Omdat men er niet uitkwam, werd er een advocaat ingeschakeld. Deze legde beslag op de instrumenten als borg voor de tandartskosten. Of de band een aansprakelijkheids- of juist rechtsbijstandverzekering had waardoor het uiteindelijk goed kwam, is niet bekend. Maar dit gesteggel leverde de vertraging op die aan het beroemde concert voorafging.

 

‘Betreden op eigen risico’-disclaimer

Het is verwonderlijk dat een kleine verzekeringskwestie als deze niet anders opgelost werd. Bijvoorbeeld door de band achteraf een rekening te sturen en niet een heel concert voor 1200 bezoekers proberen tegen te houden. Veel bands doen niet meer aan dit soort slooprituelen, maar anders zou er in deze tijd wel de nodige 'betreden op eigen risico'-disclaimer gecommuniceerd worden. Het blijft al met al een opmerkelijk verhaal. Het hele concert vond gelukkig wél plaats en is hier terug te zien.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!