Back Back Nieuws

Muzikanten met een handicap gaan ‘all the way’

30 juni 2009

In het glooiende, bosrijke gebied tussen Nijmegen en Groesbeek, vond afgelopen zondag onder een stralend zonnetje een bijzonder jubileum plaats: All the Way Music , het artiestenbureau voor mensen met een handicap, gaf er ter afsluiting van de viering van het 12 ½ jarig bestaan een prachtig buitenconcert. Samen met de speciaale gast Xander de Buisonjé en de Zwolse Muziekschool.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Elke keer als ik de mensen of het management van All the Way Music weer ontmoet, doet het me iets bijzonders. Deze artiesten zijn geen zielige mensen, zoals de onwetende buitenwacht wellicht snel geneigd is te denken. Niks geen sentiment, zij brengen kwaliteit. Daar staat hun hoge opleiding garant voor; de blinde zanger en pianist Bert Louissen heeft bijvoorbeeld het conservatorium afgerond. In elk van de twaalf artiesten van dit unieke artiestenbureau (het enige artiestenbureau in Europa voor mensen met een handicap) zit een bijzonder verhaal. Zoals in Nici Apfel. Zij werd te vroeg geboren, woog slechts 600 gram en kwam blind ter wereld. Maar dankzij haar doorzettingsvermogen en met steun van haar ouders, die altijd vanuit mogelijkheden en nooit vanuit beperkingen denken (hun motto is; ‘Alles is mogelijk totdat het tegendeel is bewezen’) heeft ze haar stem als een nachtegaal gepolijst en is ze zangeres geworden, die te boeken is voor feesten, partijen en evenementen. Zondag beleefde zij haar dag in de zon: uit handen van haar fan Xander de Buisonjė kreeg zij het eerste exemplaar overhandigd van haar eigen, nieuwe CD. Een album vol met Nederlandstalig repertoire, voornamelijk musicalnummers.

All the Way Music is een initiatief van de Stichting Cardo. Deze stichting zet zich in voor een volwaardige deelname van mensen met een lichamelijke beperking of een mentale handicap aan de samenleving. “Wij geloven in de ontwikkeling van talent voor mensen met een handicap,” vertelt de drijvende kracht Stefan Rutgers. “Dat doen we op cultureel en op sportief gebied”.  Het mooie is dat de initiatieven die in de loop der jaren op dat vlak zijn ontplooid, allemaal op elkaar aansluiten en in elkaar over grijpen. Eerst een talententour in 75 theaters in Nederland voor mensen met een handicap, daaruit ontstond het artiestenbureau, dat inmiddels honderden optredens in binnen- en buitenland heeft verzorgd. Het mooie is ook dat er integratie op twee manieren plaatsvindt: niet alleen trekken de artiesten met een handicap er op uit, ook halen ze de ‘gewone’ samenleving’ naar hun eigen ‘thuisbasis’: hun eigen theater Cardo in Groesbeek, waar ze regelmatig samen met bekende Nederlandse artiesten, zoals Ilse de Lange, Marco Borsato, Xander, enzovoort optreden, is tevens een netwerklocatie voor businessclubs.

[afbeelding niet meer beschikbaar]  

Stichting Cardo heeft de komende jaren nog een aantal initiatieven op stapel. In het blad Events zal ik er dieper op ingaan, maar ėėn project wil ik er alvast uithalen: dat is het project ‘Kijk op Talent’, een muzikale talentenjacht voor mensen met een visuele handicap. Stefan Rutgers: “In Nederland wonen 60.000 mensen met een visuele handicap: blinden en slechtzienden. Het kan niet anders of onder hen bevinden zich veel mensen met een muzikale gave. Blinde mensen hebben namelijk een uitstekend ontwikkeld gehoor, en muziek is voor velen van hen een belangrijke vrijetijdsbesteding. Kijk maar naar All the Way Music. We hebben drie muzikale talenten met een visuele handicap, Nici Apfel, Bert Louissen en Bob Bullee. Via een landelijke campagne gaan we alle 60.000 mensen met een visuele handicap benaderen. Als slechts 1% een muzikaal talent heeft, hebben we al 600 kandidaten. Via regionale voorrondes in het voorjaar 2010 werken we toe naar de finale in november 2010. Wij bieden de echte talenten de mogelijkheid door te stromen naar All the Way Music, zodat ze van hun hobby hun beroep kunnen maken.  Voor de groep die de stap naar het artiestenbureau net niet kan maken, starten we een kweekvijver, die onder begeleiding van professionals bijscholing krijgen. ” Stichting Cardo start het project Kijk op Talent op verzoek van Bartiméus Sonneheerdt, een stichting, die zich inzet voor structurele verbetering van de kwaliteit van leven van blinden en slechtzienden.

Vlak voor het afscheid vertrouwt Stefan Rutgers me uit de grond van de hart nog iets toe. “Te vaak worden mensen met een handicap beoordeeld op wat ze niet kunnen. Dat is onterecht. Ik voel me af en toe heel klein als ik getuige ben van de ambitie, de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van deze mensen. De blinde artiesten bijvoorbeeld stoten vaak letterlijk hun hoofd en hun benen tegen alles aan. Ze klagen nooit en geven nooit op. Ook als ze ziek, zwak of misselijk zijn, treden ze ’s avonds gewoon op. ‘Wat moeten jullie regelmatig toch hoge heuvels over’, denk ik dan weleens.”

Op de weg terug naar huis bedenk ik me dat de artiesten van All the Way Music inderdaad ‘all the way’ zijn gegaan; ze zijn van ver gekomen en hebben het ver geschopt.

Foto's: Paul Grefkens

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!