MOTORbeurs Utrecht: elektrische motorfiets in de spotlightsMOTORbeurs Utrecht: elektrische motorfiets in de spotlights
Back Back Nieuws

MOTORbeurs Utrecht: elektrische motorfiets in de spotlights

03 februari 2020

Nu de elektrische auto gemeengoed is geworden, gaan ook steeds meer motorfietsfabrikanten op zoek naar manieren om de CO2-uitstoot te verminderen. Op MOTORbeurs Utrecht in Jaarbeurs Utrecht staat de elektrische motor dit jaar in de spotlights. Bezoekers kunnen daar zelf ervaren hoe het is om snel en geruisloos te rijden.

Electrische Harley

‘Het voelt alsof je in een straaljager zit,’ zegt Ron de Graaf over de LiveWire, de eerste elektrische motor van Harley-Davidson. ‘Hij is snel en heeft een enorm vermogen: in drie seconden trek je op van nul naar honderd kilometer per uur.’

Opmars

Toegegeven: het geluid van batterijen klinkt niet zo imponerend als de ruige V-twin bij een traditionele motorfiets. En je kunt met een e-motor niet uren onbezorgd rijden, omdat je afhankelijk bent van laadpalen. Toch staan De Graaf en zijn klanten niet alleen in hun enthousiasme over de elektrische motorfiets. Het voertuig is aan een opmars bezig, blijkt uit cijfers van BOVAG en ACEM. In Nederland is het aantal verkochte ‘Full Electric Vehicles’ in zes jaar tijd bijna verviervoudigd. In de Europese Unie steeg het aantal verkochte elektrische motor- en bromfietsen in de eerste negen maanden van 2019 met 63 procent.

Nieuw en futuristisch

‘We zien vooral nichespelers de markt op komen,’ zegt Tom Huyskens van BOVAG. Startups storten zich gretig op de nieuwste technologie om een motorfiets te ontwikkelen die beter is voor het milieu en er tegelijkertijd goed uitziet. Zero Motorcycles en het Italiaanse merk Energica zijn het bekendst. Maar traditionele motorfabrikanten wagen zich eveneens aan de nieuwe manier van rijden: na BMW en Harley-Davidson gaan ook Honda, Yamaha, Suzuki en Kawasaki samen aan de slag om standaarden voor de e-motor te ontwikkelen.

MOTORbeurs

Op MOTORbeurs Utrecht (van 20 t/m 23 februari in Jaarbeurs Utrecht) kunnen bezoekers ervaren hoe dat nou rijdt, zo’n e-motor. Verschillende motormerken presenteren er hun elektrische modellen. Zo is de Hubless Electric Roadster van Verge er, evenals e-motoren van Zero Motorcycles en de LiveWire van Harley-Davidson. ‘Ook kunnen op een speciaal ingericht parcours kinderen vanaf zes jaar al een elektrische crossmotor rijden’, licht brandmanager Martine Sterk toe. ‘Met de Electrocross bieden we een activiteit voor het hele gezin.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!