Back Back Nieuws

Mission Escape is ING Starter van de maand mei

01 mei 2015
Je vrijwillig laten opsluiten. Een paar jaar geleden was dat nog ondenkbaar, maar inmiddels is dit helemaal hot. Bilal Diyenli en Eray Duz speelden in op deze trend en zijn met hun bedrijf Mission Escape in Nijmegen, ING Starter van de maand mei. In de escape rooms van Mission Escape proberen groepen zichzelf binnen 60 minuten van hun opsluiting te bevrijden door verschillende codes te kraken, games te spelen en aan de slag te gaan met verborgen aanwijzingen.

Ondernemersbloed 
Ondernemen zit bij de goede vrienden Bilal (38) en Eray (42) in het bloed. Bilal is horeca-eigenaar en Eray heeft zijn eigen video-productiebedrijf en werkt als cameraman. Maar naast hun eigen carrière hadden de vrienden al langere tijd de droom om samen een onderneming te starten. ‘Toen we zagen dat escape rooms in Hongarije heel populair waren wisten we het; dit was wat we samen gingen doen’, zegt Eray.

Locatiestress
Aan de opening van Mission Escape op 30 januari 2015, is heel wat werk vooraf gegaan. De eerste stap was het bezoeken van een concurrent. Bilal en Eray speelden een escape room in Rotterdam voor de ervaring, maar ook om te observeren wat ze anders zouden doen. De meeste problemen had het duo met het vinden van een geschikte locatie. ‘We wisten dat we snel moesten handelen omdat de escape rooms in Nederland als kool uit de grond schoten. Als we te lang zouden wachten zou er ongetwijfeld al een andere escape room in Nijmegen zijn’, zegt Bilal. ‘Net op het moment dat we dachten dat het niet meer ging lukken, vonden we een geschikte plek. De locatie was iets wat aan de kleine kant maar langer wachten of opgeven was geen optie’, vertelt Eray.

Weinig risico
Bilal en Eray beseften dat escape rooms een trend is die kan overwaaien. ‘Omdat we allebei financiële zekerheid hebben, is het een klein risico. We doen dit echt omdat we het leuk vinden, en niet omdat we ervan rond hoeven te komen’.  Vooralsnog lijkt er echter nog geen einde te komen aan de hype. Het duo is bezig met het openen van een derde kamer op een andere locatie en zou graag een ‘escape bus’ aanschaffen, zodat ze in de toekomst inzetbaar zijn op verschillende locaties en evenementen.

Het gaat om de beleving
Bilal en Eray raden startende ondernemers aan om in gesprek te gaan met concurrenten, om snel te handelen en hard te werken. 'Daarnaast is het belangrijk dat je uniek bent. Inmiddels zijn er veel escape rooms in Nederland. Maar wij hebben eigen, unieke spellen, waardoor we ons onderscheiden. Bij ons is het meer dan een ontsnappingspoging, het is een echte belevenis’.

Fotografie: Marco Sweering

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!