Minder afval bij jouw evenement? Quick wins!Minder afval bij jouw evenement? Quick wins!
Back Back Visie

Minder afval bij jouw evenement? Quick wins!

08 december 2021

Zero waste. Wow, wat zou het gaaf zijn als we alleen nog maar evenementen organiseren met zero waste! Congreslocatie Spant is continu bezig om de voetafdruk te verkleinen. Ieder bezoek aan Spant is nu al CO2-neutraal. Ze delen heel graag hun quick wins om afval bij evenementen te verminderen.

#1. Kies voor digitaal

Het begint al bij de uitnodiging. Stel jezelf de vraag of het nodig is dat er een printversie is. Hetzelfde geldt voor een programmaflyer en plattegrond van de locatie. Er zijn fantastische digitale alternatieven. Ben je al bekend met Invitado of Momice?

#2. Weg met tijdgebonden bebording

Ieder jaar weer totaal nieuwe banners printen, vlaggen bedrukken en bewegwijzering maken. Dat moet anders kunnen. Bedenk uitingen die niet tijdgebonden zijn of werk met digitale schermen. Bij Spant hangen er door het hele pand schermen, die geheel tot jouw beschikking staan. Te gebruiken voor bijvoorbeeld bewegwijzering, het programma of sponsors. In jouw stijl!

#3. Maak korte metten met plastic

Plastic fantastic? Inmiddels weten we beter. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel composteerbare of recyclebare alternatieven, zoals bamboe en karton, zodat je aan het einde van een evenement niet meer kilo’s plastic bekertjes, bordjes, melkcupjes en bestek hoeft af te voeren.

#4. Voorkom een hoog no-showpercentage

Als opeens veertig procent van de aangemelde gasten niet komt opdagen, zie je zo hele schalen eten, stapels informatieboekjes en zakkenvol goodies in de vuilnisbak belanden. Té zonde. Zorg daarom voor een betrouwbare aanmeldingenlijst. Persoonlijke uitnodigingen, reminders en eenvoudige mogelijkheden om af te melden kunnen je daarbij helpen.

Plastic fantastic? Inmiddels weten we beter.

#5. Serveer gerechten op maat

Hoe beter je gerechten aansluiten op de wensen van je gasten, hoe minder verspilling je hebt. Van tevoren inventariseren welke dieetwensen je gasten hebben, loont dus. En wat dacht je van het aanbieden van gerechten in kleine, medium of grote porties? Geheid dat er dan na afloop minder halfvolle bordjes in de afvalzak verdwijnen.

#6. Kook op locatie

Een kort lijntje met de kok is van essentieel belang voor het tegengaan van voedselverspilling. Kies voor een locatie waar de catering ter plekke wordt bereid, zodat je direct kunt schakelen bij een lagere opkomst. De kok bereidt dan minder of laat gerechten deels in de koeling staan. Goed verpakt kan er vaak nog veel bewaard worden.

#7. Kies je goodies bewust

De welbekende goodiebag. Een manier om je gasten te bedanken en zich jouw merk of evenement te herinneren. Waardevol toch? Alleen als de inhoud dat ook echt is. Bekijk daarom ieder item kritisch. Is het een blijvertje? Zit er overbodig verpakkingsmateriaal in de tas? Van welk materiaal is de tas zelf gemaakt? Bij twijfel, zet tafels neer waar je gasten zelf kiezen wat ze meenemen.

Kies een locatie waar het scheiden van afval al voor je is geregeld. 

#8. Zamel ongebruikte materialen in

Pennen, notitieblokken, badges, keycords… Zet een goed herkenbare bak neer bij de uitgang waar je gasten alle spullen die ze niet mee naar huis willen nemen, kunnen deponeren. Klaar voor een tweede leven.

#9. Scheid het afval

En blijft er na bovenstaande tips toch nog afval over? Zorg dan dat het wordt gescheiden. Met het plaatsen van afvalscheidingsbakken alleen ben je er nog niet. De crux zit hem namelijk in het afvoeren van het gescheiden afval. Kies daarom een locatie waar dit al voor je is geregeld.

Wil jij een evenement organiseren met minimale verspilling? Neem contact op met Spant!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!