Anne en MaaikeAnne en Maaike
Back Back In magazine Events

Making catering fun again

27 november 2019

Cateraar MPS | food & design heeft een rebels broertje. BRKLN (‘Brooklyn’) richt zich op grootschalige congressen, evenementen en personeelsfeesten. ‘No-nonsense, urban food met fun’, zo laat het nieuwe label zich omschrijven.

MPS - ‘Martinair Party Service’, ooit opgericht door luchtvaartpionier Martin Schröder en zijn vrouw Tineke Schröder – is vooral bekend van de mooie diners op gave locaties. Catering van de bovenste plank, vaak voor de top van zakelijk Nederland met een concept dat helemaal passend is bij het evenement. Over alle details is nagedacht. ‘Dat high-end imago van MPS koesteren we,’ zegt Maaike Drukker, Brand Manager bij BRKLN. ‘Maar het was ook de reden dat we bij aanvragen voor interessante andere projecten, waarbij een andere uitstraling en serviceniveau gewenst waren, soms buiten de boot vielen.’

 

Even iets anders...

Je hebt niet altijd zin en het budget om in een sterrenrestaurant te eten; soms wil je gewoon naar de veel simpeler bistro om de hoek. Goed en lekker eten maar in een compleet andere setting. Drukker: ‘Wij zagen dat er behoefte was aan een nieuwe insteek van catering voor grote congressen, evenementen en personeelsfeesten waarbij kwaliteit nog wel belangrijk is. In juni 2018 ontstond het idee voor een tweede cateringlabel, naast MPS | food & design. Mij was meteen duidelijk dat dit een echt onderscheidende uitstraling moest krijgen, heel anders dan MPS. Ik dacht aan New York, een stad met verschillende gezichten waar twee werelden samen komen. Als MPS | food & design het chique Manhattan is, dan zou ons nieuwe label meer de stadswijk Brooklyn moeten zijn. Omdat we ook nog eens gevestigd zijn in Breukelen, waar Brooklyn naar vernoemd is, was daarmee de naam geboren.’

No-nonsens

BRKLN is sinds begin 2019 op de markt. Drijvende krachten zijn Brand Manager Maaike Drukker en Food Designer Anne Lyskawa. Hun doel is van BRKLN meer dan een cateraar te maken; het moet een sterk merk worden, met herkenbare merkwaarden. Drukker: ‘We bieden dezelfde hoge kwaliteit eten en drinken, afkomstig uit dezelfde keuken, gemaakt door dezelfde chefs en met ingrediënten van dezelfde leveranciers. Hetverschil zit in de presentatie en het serviceniveau. Bij MPS | food & design word je als gast van begin tot eind in de watten gelegd. Is je glas bijna leeg, dan snelt er iemand toe om je een nieuw drankje te geven. Bij BRKLN werken we volgens het grab & go concept. Er zijn niet zes amuses op een plateau maar een robuuste houten plank vol met lekkere worstenbroodjes. Het verschil in serviceniveau en presentatie vertaalt zich bij BRKLN in een andere prijsstelling, waarmee we interessant zijn voor een andere zakelijke doelgroep. Bedrijven hoeven immers niet altijd een kunstwerk op hun bord; bij een congres of personeelsfeest wil je soms juist meer no-nonsense.

Normal is boring

Informeel is BRKLN zeker. Rebels is een beter woord. ‘We vinden een knipoog erg belangrijk,’ zegt Anne Lyskawa, die als Food Designer verantwoordelijk is voor de creatieve invulling van het nieuwe label. ‘We werken bijvoorbeeld veel met grappige quotes. Zo hebben we op de koffiebekers Do you wanna hear a joke? Decaf. en op het buffet The more you weigh, the harder you are to kidnap. Stay safe, eat cake!. Als je net uit een moeilijke sessie komt wil je tijdens de lunch even lekker ontspannen. Die quotes moeten je laten glimlachen.’ Drukker: ‘We willen dat opdrachtgevers ons aan onze uitstraling herkennen. Dus zijn de aankleding en presentatie heel belangrijk. BRKLN is urban & raw met betontinten, zwart staal en donkergroen. Het eten & drinken hoort daarbij: we zijn geïnspireerd door de stad, hebben trendy vegetarische en vegan producten, maar ook lekkere vlees- en visgerechten. Uiteraard alles wat de markt en het seizoen te bieden hebben. Iets eenvoudiger maar altijd verrassend. Alles wordt geserveerd in biologisch afbreekbare disposables en zoveel mogelijk circulair, op dit moment een belangrijke trend in het cateringvak waar wij met BRKLN op inspelen.’ Bovenal past BRKLN bij de trend van storytelling, die momenteel zichtbaar is in de cateringbranche. Gasten willen weten wat ze eten en drinken, wat het verhaal erachter is, waar het vandaan komt en hoe het wordt bereid. BRKLN verplaatst de story naar de New Yorkse volkswijk, de hippe smeltkroes van culturen en stijlen. Ook als je er nog nooit geweest bent, herken je het van televisie en film.

Circulair

Groot verschil met MPS | food & design is ook dat BRKLN maar één foodbook heeft, dat per seizoen wisselt. ‘Omdat we alles op locatie bereiden kunnen we makkelijk iets naar een volgend event doorzetten. Dat vermindert de waste en op die manier zijn we circulair bezig,’ aldus Anne Lyskawa. De vraag is of het geen risico is naast het bekende MPS | food & design zo’n afwijkend concept neer te zetten? Gaan klanten dat niet verwarrend vinden? ‘Toen we met het idee kwamen was dat ook de belangrijkste vraag van onze directie; Erwin Verschoor en Miranda Hesselmans,’ lacht Drukker. ‘Zij zeiden: ‘Acht jaar lang hebben we vanuit passie en gedrevenheid gewerkt om dit imago met MPS te krijgen. Wij hebben nooit de ambitie gehad om de grootste cateraar te worden, maar wel de allerbeste’.’ Reuring maken Met dit label zet MPS | food & design een compleet ander concept neer. Om het waar te maken in de markt moet het hele team weten waar BRKLN voor staat en wat het doel is. Lyskawa: ‘Het foodproduct moet van de hoogste kwaliteit zijn, dus het keukenteam kan werken zoals ze dat altijd doen. Alleen maken ze voor BRKLN wat meer vereenvoudigde gerechten, lekker no-nonsense met die belangrijke knipoog. Misschien minder uitdagend, maar zij vinden het dan juist weer leuk om er iets moois van te maken. What you see, is what you get. Reuring willen we maken in de cateringwereld. Net even anders. Verrassend lekker eten voor iedereen, op elk event. Precies zoals onze opdrachtgever dat wil. Wereldse recepten, lokale ingrediënten, met plezier gecreëerd. Dat is wat we doen. Dat is wie we zijn. En dat maakt ons bijzonder.’

Maaike Drukker (32) werkt sinds 2012 bij MPS | food & design waar ze Account Manager is. ‘Ik ben geboren voor hospitality,’ vertelt ze. ‘Als ik vrienden te eten krijg, ben ik al dagen van tevoren bezig met het menu, de wijnkeuze en de aankleding van de tafel. Het komt echt uit mijn hart. Je kan mij niet gelukkiger maken!’ 

Anne Lyskawa (30) studeerde food design en innovation in Den Bosch en werkt sinds januari 2019 bij MPS | food & design. Ze solliciteerde met een chocoladereep. ‘Op de wikkel had ik mijn motivatie geschreven. De vacature waar ik voor ging kreeg ik niet, maar ik kon wel als Food Designer aan de slag.’

  • 1974 > Martinair Party Service opgericht door Martin & Tineke Schröder
  • 2006 > Martinair Holland verkoopt MPS aan nieuwe eigenaar
  • 2011 > Miranda Hesselmans en Erwin Verschoor nemen MPS over na management buy-out
  • 2019 > MPS | food & design begint nieuw label BRKLN

MPS | food & design en BRKLN zijn gevestigd in Breukelen. Het bedrijf heeft een kern van vaste medewerkers en een eigen pool flexibele medewerkers van MPS | People, een bemiddelingsbureau voor hospitality medewerkers.

Door > Rutger Vahl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!